Markt en overheid
Blog

Kapot geregeld

Als er mensen ergens nog harder van gaan zuchten dan publieke IT, dan zijn het aanbestedingen voor IT.

Aanbestedingen. Als er mensen ergens nog harder van gaan zuchten dan publieke IT, dan zijn het aanbestedingen voor IT. Inkopen is een vak, maar het vak ligt zwaar onder vuur.

Toen een ondernemer in het Reuring Café ooit vroeg waarom het toch zo vreselijk ingewikkeld is, ben ik het podium op gestapt en heb daar de verplichte Europese procedures laten zien. En ik zal nooit vergeten dat, tijdens een NEVIPIANOo congres, filosoof Bas Haring tegen honderden inkopers zei: “jullie hebben het mooiste beroep wat er is. In plaats van deur tot deur iets wanhopig te slijten, zitten jullie op een dikke portemonnee om de beste deur uit te kiezen.”

Mijn collega en ik vonden het een treffende metafoor – stond al op om te gaan klappen, maar toen ik om mij heen keek toonde de zaal geen enkele emotie. Het is treffend voor wat de aanbestedingspraktijk geworden is – een papieren werkelijkheid waar miljarden door heen vliegen, maar niemand zich mee wil associëren. Want laten we eerlijk zijn; ambtenaren proberen en masse de weg van de minste weerstand te vinden. Ware het niet dat die vaak onrechtmatig is.

Daarom zegt onderstaande foto meer dan duizend woorden: Uitzonderingen zijn de regel geworden. Want net als veel andere processen is het vertrouwen compleet weg. En durven verdomd weinig collega’s het bij 1 A4’tje te laten. Het doet er eigenlijk niet toe hoe we hier zijn gekomen, het doet ertoe hoe we er weer van af komen. Al heb ik werkelijk geen idee waar te beginnen.


Aanbesteding van een sluis uit 1933, versus aanbesteding grasmaaien anno nu

Seger de Laaf is programmamanager bij de Rijksoverheid. Zijn blogs zijn op persoonlijke titel. Hij is ook lid van het actieteam van Gebruiker Centraal, een overheidsbrede kenniscommunity die streeft naar een servicegerichte en gebruiksvriendelijke (digitale) overheid.

  • R. Civile | 26 september 2019, 09:24

    Een herkenbaar stukje.

    Ik ben van mening dat een ambtenaar niet weg moet kijken, dat ook niet (meer) hoeft. Maar begrijpen doe ik het wel. Je zal maar weer een volgend digitaal automatiserings project/programma onder je krijgen en … daar gaan we weer.
    Het ligt onder een publiekelijk en ministerieel vergrootglas en de kans op mislukken/falen torenhoog.

    En dat hoeft helemaal niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat de meeste ambtenaren, minsiters en staatssecretarissen incluis, weinig begrijpen van digitale automatisering en ook dat is begrijpelijk. Maar wel jammer.
    Digitaal automatiseren is namelijk het electronisch uitvoeren van een principe dat zo oud is als de aarde draait. En dat principe is aan enkele eenvoudige wetmatigheden en essenties gebonden.

    Lees, die essenties en wetmatigheden zijn nog steeds onveranderd dezelfde. 85% van de automatiserings professionals hebben hier geen idee van. 99,9% van de project managers weet van niets. 99,99% van de commerciele verkopers weten van niets.

    Sterker, als zij het zouden weten, zou u Minister, Staatssecretaris, ambtenaar, lezer(es), de allerlaatste zijn die zij het zouden vertellen. Waarom?

    Digitaal Automatiseren, elk aspect, elk facet denkbaar, elk betrokken proces, procedure, voor elke betrokkene is

    100% Voorspelbaar

    Dat hebbende gezegd is de angst, na zoveel niet gelukte projecten IT/Overheid, verbazingwekkend maar paraxodaal begrijpelijk. Want wat is er nou mooier als je een materie hebt dat 100% Voorspelbaar is, in ALLE facetten en aspecten, ook de misser, de fout, de aanstaande ontsporing, en laatsten 100% te voorkomen.

    Wat er tussen u en succes staat in om het even welk ICT project? Het ontbreken van die kennis waarom digitaal automatiseren 100% voorspelbaar is, en hoe je dit uniform inzichtelijk maakt voor u. Uw handboekje tegen dat leger commercie die u natuurlijk van alles probeert aan te smeren op jacht naar hun ‘Black Box’ en niet in de laatste plaats de ‘Vendorslock.

    En u daarmee weer in het defensief drukt. Want laten we gewoon eerlijk zijn, wie vind het leuk om weer voor voldongen feiten te worden gesteld in een IT/ICT project en het idee geen gereedschap te hebben dit te pareren?

    En dat terwijl dat instrument er al tientallen jaren is. Maar klaarblijkelijk niet de interesse heeft van u. En dat is bijzonder spijtig. Want waarom zou je je succes ratio opkrikken met minstens 75% met veel minder kopzorgen, en dat bereiken wat je met digitale automatisering uiteindelijk zou willen bereiken?

    Besparingen.

    Bij de Nederlandse overheid, € Miljarden besparingen … Op jaarbasis.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren