Blog

Kenniswoestijn

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattenpis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard.

De Tweede Kamer als kenniswoestijn. Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen University, vindt dat de overheid veel meer moet investeren in R&D, maar helaas lukt het niet de Kamer daarvoor warm te laten lopen.

‘Ze hebben daar geen kennis van zaken!’ Dat hebben we eerder gehoord: ook van ICT hebben ze op het Binnenhof geen kaas gegeten, toch? Maar de Kamer strikes back! Het kabinét heeft er geen verstand van, zegt GroenLinks-fractielid Tom van der Lee. Waar gaat dat over?

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattenpis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard. Nu heeft Trump een streep gehaald door de overname van het Amerikaanse Qualcomm door Broadcom uit Singapore omdat de staatsveiligheid in het geding zou zijn. Van der Lee wil dat onze regering NXP als vitaal bedrijf aanmerkt dat niet in buitenlandse handen mag vallen. Nu gaat ‘m dat niet worden, maar voor een wat meer trendgevoelige industriestrategie valt wat te zeggen. NXP is marktleider in essentiële technologie voor slimme auto’s, Internet of Things. En het grootste deel van de R&D zit nu nog in Eindhoven. Die kennis vliegt straks zo het land uit. Remember Organon, zeg maar. Maar ik vrees dat Van der Lee een roepende in de kenniswoestijn zal blijken te zijn.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren