Blog

Kiezen

Willen alleen is niet voldoende om iets te realiseren. Als veel dingen samenkomen, moet je prioriteiten stellen. Beslissen om iets niet te doen is geen zwaktebod, maar een verstandige keuze.

Willen alleen is niet voldoende om iets te realiseren. Als veel dingen samenkomen, dan moet je prioriteiten stellen. Beslissen om iets niet te doen is dan geen zwaktebod, maar een verstandige keuze.

Ik spreek hier in eerste instantie over mijzelf. In mijn vorige blog vertelde ik enthousiast dat ik de marathon van Parijs ging lopen. Inmiddels moet ik erkennen dat dat niet gaat lukken. Er kwam teveel samen: een verbouwing, een verhuizing en de nieuwe baan als directeur van VNG Realisatie. Die marathon moet ik laten schieten, helaas.

Voor gemeenten komen ook veel dingen samen. Nieuwe eisen vanuit wetgeving, veranderende wensen van burgers en ondernemers, uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging…. Sommige onderwerpen zijn urgent en daar zijn gemeenten mee aan de slag, zoals de nieuwe privacywetgeving. Op andere onderwerpen kunnen ze hun eigen tempo kiezen, bijvoorbeeld bij het aansluiten op Common Ground. Ik vond het op het VNG Realisatie congres vorige week mooi om te zien dat de deelnemers zich heel bewust zijn van die keuzes. En ook dat gemeenten het niet meer ieder voor zich willen doen, maar samen met andere gemeenten.

Op het congres hebben wij de nieuwe Roadmap gelanceerd, waarin gemeenten kunnen zien wat er op hen afkomt en waar ze wanneer concreet mee aan de slag kunnen. Dit helpt bij het maken van de keuzes waar gemeenten wel en waar ze niet aan meedoen. In waar ze nu het initiatief nemen, of later aanhaken. Dat is nodig, want je kunt niet alles tegelijk doen. Een goede afweging maken is belangrijk en getuigt van zelfinzicht. Want iets beargumenteerd niet doen is net zo belangrijk als iets wel doen.

Met deze omweg ben ik weer terug bij die marathon. Van uitstel komt geen afstel. Die marathon ga ik dit jaar niet lopen. Maar Parijs loopt niet weg, volgend jaar is er weer een kans.

Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren