Markt en overheid
Blog

Krapte op arbeidsmarkt kan boost geven aan ICT innovatie

drones bezorgt pakje
Drones kunnen taken uitvoeren die veel menselijke arbeid zouden vergen, zoals het leveren van pakketten of het inspecteren van infrastructuur. | Beeld: Shutterstock / FotoSketcher

Is het erg dat een politieke partij, zoals de PVV, weinig ambities heeft als het gaat om ICT? Politici horen te gaan over WAT ze willen bereiken, niet over het HOE. De krapte op de arbeidsmarkt gaat met de PVV plannen de komende jaren flink toenemen. Dit zal de de impact van vergrijzing nog verergeren. Het wordt dus steeds interessanter om te investeren in ICT om menselijke arbeid te vervangen in veel sectoren, van productie tot gezondheidszorg. 

Stel dat de PVV vasthoudt aan haar politieke standpunten, maar zonder specifiek uitgesproken mening over ICT, dan blijven nog steeds de feiten overeind: Nederland vergrijst en deze politieke heeft wel standpunten met betrekking tot ouderen en pensioenen, wat indirect gerelateerd is aan de uitdagingen van vergrijzing.

Tekorten op de arbeidsmarkt worden groter

De PVV pleit voor verlaging van de pensioenleeftijd en terugkeer naar een vaste pensioenleeftijd op 65 jaar. Dit is een directe reactie op het verhogen van de pensioenleeftijd als strategie om juist met de vergrijzing om te gaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in Nederland in het vierde kwartaal van 2020 ongeveer 218 duizend mensen tussen de 65 en 75 jaar oud die nog betaald werk deden. Tel daarbij het standpunt van de PVV op immigratie. De PVV is tegen grootschalige immigratie, wat de impact van vergrijzing op de arbeidsmarkt had kunnen verlichten.

We kunnen dus stellen dat – als de PVV zaken door de Kamer geloodst krijgt – de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt en de impact van vergrijzing verhevigt. Lastig, maar het kan een enorme boost voor de IT innovatie veroorzaken. Over het meeste beleid wordt sowieso nooit echt nagedacht.

Menselijke arbeid vervangen

Het wordt dus interessanter om te investeren in robots om menselijke arbeid te vervangen in veel industrieën, van productie tot gezondheidszorg. Dit kan helpen om de productiviteit op peil te houden, zelfs als het aantal werkende mensen afneemt vanwege vergrijzing. Bovendien kunnen robots taken uitvoeren die moeilijk of gevaarlijk zijn voor mensen, wat leidt tot een betere veiligheid en efficiëntie.

Drones kunnen taken uitvoeren die anders veel menselijke arbeid vergen.

Data spaces kunnen organisaties helpen om betere beslissingen te nemen door hen toegang te geven tot grote hoeveelheden gegevens. Dit kan leiden tot efficiëntere operaties en innovatieve nieuwe producten en diensten. Bovendien kan het gebruik van data-analyse leiden tot automatisering van besluitvormingsprocessen, wat kan helpen om het gebrek aan arbeidskrachten te compenseren.

Inzetten op Software Factories zal bedrijven helpen om software sneller en efficiënter ontwikkelen. Dit kan bedrijven helpen concurreren in een steeds digitaler wordende economie, zelfs als ze te maken krijgen met een door PVV beleid verhevigd tekort aan menselijke arbeid. Bovendien kunnen softwarefabrieken helpen om de productie te automatiseren, wat kan helpen bij het opvangen van een afnemende arbeidsbevolking. Drones kunnen taken uitvoeren die anders veel menselijke arbeid zouden vergen, zoals het leveren van pakketten of het inspecteren van infrastructuur. Wat niet alleen kan helpen om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen, zelfs als het aantal werkende mensen afneemt, maar ook bij zal dragen aan minder congestie en luchtvervuiling in stedelijke gebieden.

Investeren in scholing

Juist het gebrek aan ICT kennis in de politiek kan dus helpen om de economische impact van vergrijzing te verzachten door de productiviteit te verhogen, kosten te verlagen en nieuwe mogelijkheden voor groei en innovatie te creëren. Moeten we wel meer investeren in de noodzaak om werknemers om te scholen voor nieuwe soorten banen.

Samengevat: we leven in een Open Economie en marktwerking bepaalt en niet ‘de politiek’. Meer huizen vertalen zich naar lagere prijzen, dus naar minder mensen per huis. Minder werknemers vertalen zich naar anders ondernemen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren