Data en ai
Nieuws

KVK schermt telefoonnummers ondernemers af

Veel ondernemers hebben last van ongewenste telefonische benadering door commerciële partijen. | Beeld: Shutterstock

De Kamer van Koophandel (KVK) schermt vanaf deze week de telefoonnummers af van ondernemers die zijn ingeschreven in het Handelsregister. Hiermee loopt KVK met de maatregel vooruit op veranderingen in de Handelsregisterwet. 

Het besluit om de telefoonnummers – eerder dan wettelijke verplicht af te schermen – is gedaan op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, nadat het demissionaire kabinet in mei besloten had een verbod op het gebruik van data uit het Handelsregister voor directe marketing in te voeren. De behandeling van het wetsvoorstel staat gepland voor komend jaar.

Voorheen kon iedereen tegen betaling de gegevens van bedrijven en ondernemers opvragen, ook als ze zelf niet staan ingeschreven in het Handelsregister. Veel ondernemers klaagden over ongewenste telefonische benadering door commerciële partijen.

Openheid en privacy

Minister Beljaarts noemt het een belangrijke stap op weg naar een modern en toekomstbestendig Handelsregister. Openbaarheid en transparantie is van belang omdat je als ondernemer en consument moet kunnen weten met wie je zakendoet. Tegelijk is moeten we de persoonlijke levenssfeer van ondernemers beschermen. “Deze nieuwe maatregel sluit naadloos aan bij dat laatste.”
Ook Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van KVK, is blij met de nieuwe stap: “We gaan hiermee de ongewenste telefonische benadering tegen van ondernemers via hun inschrijving in het Handelsregister. Ik ben blij dat we deze afscherming nu kunnen realiseren en het blijkt nodig: vooral zzp’ers worden nog steeds lastiggevallen door telefonische verkopers, ondanks de wet die ongevraagde telefonische verkoop al vanaf 2021 volledig verbiedt. Die overlast willen we hiermee bestrijden.”

Later dit jaar gaat KVK ook de faxnummers uit het Handelsregister verwijderen. Zzp’ers kunnen sinds vorig jaar hun adres al laten afschermen, al moeten ze daarvoor wel een alternatief postadres opgeven. Met de verkoop van het Adressenbestand Online, waarin de persoonlijke woonadressen van zzp’ers instonden, is de KvK in 2019 al gestopt naar aanleiding van kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren