Er zijn ook kredietbanken in ons land zónder winstoogmerk en dat zijn die van de gemeenten. En wat blijkt: die vragen ook tot wel 14 procent rente!
Het schijnt dat bij Wehkamp de helft van de online bestelde goederen na een paar dagen retour komt. Gewoon geleend als het ware: de bitterballen zitten soms nog in de geretourneerde frituurpannen en voor de teruggezonden kleding hebben ze een stomerij in huis. Wordt de volgende dag gewoon opnieuw uitgeleend.
Dat vinden ze bij Wehkamp ook helemaal niet erg. Wehkamp is aan de voorkant dan wel een webwinkel, maar in werkelijkheid is het een kredietbank. Geld is al jaren bijna gratis bij de banken, maar niet voor iedereen. De mensen die niet kredietwaardig genoeg zijn voor de bank, krijgen zonder moeite een tegoed van 5000 euro bij Wehkamp. Tegen 14 procent rente. Dat is nog eens rendement!
Wehkamp is geen liefdadigheidsinstelling maar een onderneming, en zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Er zijn ook kredietbanken in ons land zónder winstoogmerk en dat zijn die van de gemeenten. En wat blijkt: die vragen ook tot wel 14 procent rente!
De Tweede Kamer eiste vol verontwaardiging van de staatssecretaris dat die optreedt tegen die woekerrentes voor sociale kredieten aan mensen met financiële problemen.
Typisch staaltje Haagse Korsakov: de gemeentelijke woekerpraktijken zorgen om de paar jaar voor parlementaire opwinding. Waarna er weinig tot niets verandert.
De gemeentelijke kredietbanken zeggen dat die rentepercentages nodig zijn om kostendekkend te kunnen werken. Maar wat zegt dat als de ene kredietbank lekker binnenloopt op 14 procent en de andere daarmee net de eigen kosten kan dekken?