LinkedIn meest populair onder overheidsorganisaties

Rijksoverheidsorganisaties maken voornamelijk gebruik van LinkedIn. Het ‘digitale gemeenschapsgoed’ Mastodon is met 5 accounts stukken minder populair onder ministeries en publieke dienstverleners dan gevestigde sociale media als Instagram, YouTube en Facebook.
Inventarisatie
Dat blijkt uit een inventarisatie onder de directies communicatie van 14 departementen en 34 publieke dienstverleners, die in het voorjaar van 2025 werd uitgevoerd. Op 16 januari 2025 zegde de voormalig staatssecretaris voor digitalisering tijdens het debat over desinformatie en digitale inmenging toe om een actueel overzicht op te stellen over het gebruik van verschillende onlineplatforms door de overheid. Dat vormde de aanleiding voor de inventarisatie.
X op tweede plek
Bijna allemaal (46 van de 48 organisaties) maken de overheidsorganisaties gebruik van LinkedIn. Opvallend genoeg staat X op de tweede plek. 36 overheidsorganisaties hebben hier een account. De verzamelbrief waarin het onderzoek wordt genoemd, vermeldt niet of ze er ook heel actief zijn.
Geen TikTok
De lijst wordt vervolgd met Instagram (35 organisaties), YouTube (34 organisaties) en Facebook (32 organisaties). In mindere mate gebruikt de overheid Threads (10 organisaties), Whatsapp (10 organisaties), Snapchat (7 organisaties), BlueSky (7 organisaties), Mastodon (5 organisaties) en Telegram (1 organisatie). Geheel volgens beleid wordt geen gebruik gemaakt van TikTok.
Verschillende organisaties geven aan dat ze sociale media gebruiken om met de juiste content op een efficiënte en laagdrempelige manier met hun doelgroepen te communiceren. Informatievoorziening aan en contact met de burger en andere doelgroepen centraal. Sociale media worden ingezet voor publieksvoorlichting, informeren, webcare en luisteren naar de sentimenten, vragen en zorgen in de samenleving.
Lees ook: