Markt en overheid
Artikel

Lokale overheden bezorgd over fikse prijsstijgingen VMware

Gemeenten hebben sinds cloudcomputingbedrijf VMware een nieuwe eigenaar te maken met fikse prijsstijgingen. Dat laat koepelorganisatie VNG weten in een reactie. In april vroeg de Europese Commissie het bedrijf al om opheldering over de hogere facturen.

Diverse brancheorganisaties hebben in Brussel aangeklopt met klachten over hoge prijzen en mogelijke licentiebreuken. Ook gemeenten, waaronder in ieder geval Enschede en Haarlem, gebruiken clouddiensten van VMware en hebben hiermee te maken, blijkt uit een reactie van VNG.

VNG meldt dat inmiddels diverse gemeenten de koepelorganisatie hebben benaderd met vragen. De VNG sluit soms collectieve contracten met leveranciers voor alle gemeenten. Met VMware is dit niet het geval. De koepelorganisatie staat gemeenten die hulp nodig hebben in de situatie wel bij met raad.

Broadcom rondde in november 2023 de overname van VMware af, die goed was voor zo’n 61 miljard dollar. Vervolgens werden grote veranderingen aangekondigd, zoals abonnementen in plaats van gebruikslicenties met ‘onbeperkte houdbaarheid’ en het drastisch wijzigen van het partnerprogramma, waardoor gebruikersorganisaties hun vertrouwde leveranciers verliezen.

Dat heeft voor grote onrust gezorgd onder de klanten van VMware. Broadcom heeft nu een license portability scheme aangekondigd, dat enige verlichting moet brengen bij de klanten.  Verder stelde het bedrijf eind april dat stopzetting van VMware-producten juist gunstig is voor klanten omdat Broadcom zich zo kan concentreren op VMware Cloud Foundation en vSphere Foundation.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren