Maarten Hillenaar: “Ik wil van waarde blijven.”

Op 1 januari 2014, exact de dag van zijn vijfjarig jubileum, stopt Maarten Hillenaar als CIO Rijk. In dit interview vertelt hij waarom, wat volgens hem zijn belangrijkste wapenfeiten zijn en wat hij zijn opvolger meegeeft. "Het was bijzonder om de eerste CIO Rijk te zijn."

 

Waarom stop je er nu mee? Had je de termijn van vijf jaar al in je hoofd?

“Bij mijn aantreden had ik een periode van ongeveer drie jaar in mijn hoofd. Die gedachte raakte ik snel kwijt. Na het voltooien van de I-strategie, wilde ik deze ook verder ontwikkelen. En dan ben je ineens vijf jaar verder. Afgelopen zomer kreeg ik het gevoel te moeten stoppen. Dat had twee aanleidingen. Dit vak kun je alleen uitoefenen als je goed ingevoerd blijft in de laatste ontwikkelingen en innovaties. Je moet jezelf continu blijven ontwikkelen en steeds een beetje vernieuwen. De laatste twee jaar kwam ik daar te weinig aan toe. Ik ben aan mezelf verplicht weer te investeren in mijn eigen professionaliteit.”

“De tweede aanleiding is meer persoonlijk. Deze baan vraagt veel van je, slurpt je als het ware op. Ik heb altijd veel gesport, dat is er bij ingeschoten. Een gezonde geest in een gezond lichaam: die balans wil ik terugvinden. Ik heb nog geen andere baan, wel wat ideeën over wat te gaan doen. Eerst ga ik er een maand of drie helemaal tussenuit. Ik wil een fysiek gerichte training gaan doen, waarbij ik word gedwongen na te denken over de volgende fase in mijn loopbaan. Wil een aantal reisjes maken om me te verdiepen in de laatste trends, vooral in de sfeer van cybersecurity. En ik ben onlangs begonnen met een toezichthouderschap bij het revalidatiecentrum Rijndam, dat zijn ook leuke dingen. Ik wil van waarde blijven.”

Hoe laat je ’s rijks ICT achter?

“Dat kunnen anderen beter zeggen. Zelf denk ik dat de I-strategie staat en zich inmiddels heeft bewezen. De ambities van het kabinet om in 2017 alles digitaal te doen, worden ondersteund. We hebben flinke stappen gezet en die lijn moet worden afgemaakt en doorgetrokken. Het Rijk is veel meer in staat om als één organisatie te kijken naar nieuwe vraagstukken, zoals veiligheid.
Het gaat erom te zorgen voor een veilig bouwwerk, vergelijkbaar met een kasteel. Straks heeft het Rijk vier datacenters – vier torens – die met elkaar zijn verbonden door netwerken; de muren ertussen. Op een aantal punten is het Rijk verbonden met het internet; de ophaalbruggen. Je bent dankzij de bruggen in staat je virtueel terug te trekken. Dat illustreert een beetje hoe de overheid zich wapent tegen mogelijke aanvallen die je zou kunnen verwachten. Dan is het trouwens leuk om zien dat in een recent onderzoek naar het iBewustzijn van de Nederlander, de rijksambtenaar op nummer 1 staat.”

Dit was jouw eerste baan als ambtenaar. Wat zie je als je binnen de overheid werkt, wat je van buiten niet ziet?

“Er wordt hard gewerkt. Mijn respect voor de rijksambtenaar is groot. Er zitten veel toppers , die structureel ondergewaardeerd worden in de publieke opinie. Ik gun het iedereen met vooroordelen hier een tijdje rond te kijken. Een eyeopener was hoeveel impact een kamervraag of een WOB-verzoek heeft. Zo kon het dossier Webrichtlijnen ineens groot worden omdat er politieke druk op kwam te staan. Zo’n dossier beheerst dan een tijd je agenda, terwijl je eigenlijk andere dingen zou willen doen.
Iets wat ik nooit gesnapt heb: de afstand tot de Tweede Kamer. Ik had soms graag aan leden van de Tweede Kamer willen uitleggen wat we doen. Ze inhoudelijk informatie geven om tot goede afwegingen te komen.”

Vijf bewogen jaren… Kun je het loslaten, denk je?

“Er is veel gebeurd, en het is tegelijkertijd voorbij gevlogen. Het was bijzonder om de eerste CIO Rijk te zijn. Het is dan verleidelijk op die stoel te blijven zitten. Aan de andere kant: ik heb altijd mijn gevoel gevolgd. Dan hoort loslaten erbij. Dat is makkelijk als je weet dat er een goed team achterblijft. Ik ben zeker nog bij het iBestuur Congres op 15 januari. Ik hoop dat ik dan naast mijn opvolger kan staan en met flair kan zeggen: “Veel succes!”

Het volledige interview leest u in iBestuur magazine nummer 9, de congres-editie, die verschijnt op 17 december. Nog geen abonnee? Meld u hier aan voor een gratis abonnement.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren