Nieuws

Meer dan de helft digitale overheidsprojecten worstelt met volwassen worden’

Ondanks de toegenomen aandacht en investeringen slaagt 55% van de digitale overheidsprogramma's er niet in om volwassen te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner onder 166 overheidsorganisaties.

Dean Lacheca is onderzoeksleider bij Gartner

“Digitale overheidsprogramma’s zijn tijdens de pandemie versneld en hebben meer investeringen aangetrokken, maar veel overheden worstelen nog steeds om dit op grote schaal in resultaten te vertalen”, aldus Gartner-onderzoeksleider Dean Lacheca.

In het onderzoek stellen een op tien respondenten dat zij zich in een vroeg stadium bevinden als het gaat om experimenteren en verkennen van digitale diensten voor de burger. Zo’n 5% gaf aan ‘aan de top van de volwassenheid’ te staan als het gaat om digitale oplossingen. Deze ondersteunen en optimaliseren alle aspecten van hun organisatie. Daarnaast wordt actief gekeken naar nieuwe kansen om verder te digitaliseren. Zo’n 2% maakt nagenoeg geen progressie als het gaat om digitaliseren.

Sneller vooruitgang

“Burgers verwachten resultaten, ze zijn niet geïnteresseerd in inspanning”, aldus onderzoeksdirecteur Dean Lacheca. Volgens Lacheca hebben sommige van de meer digitaal geavanceerde regeringen geprofiteerd van aanhoudende, langlopende digitale overheidsverplichtingen. Anderen hebben sneller vooruitgang geboekt door een evenwichtige digitale overheidsagenda op te stellen die zowel transformationele als optimalisatie-initiatieven omvat.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op AGConnect.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren