Nieuws

Meerjarenplan politie-ICT pas in september gereed

Minister Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) komt pas in september van dit jaar met een meerjarenplan als vervolg op het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie, dat eind vorig jaar is gestopt. Zijn partijgenoot Chris van Dam neemt daarmee geen genoegen. Hij wil uiterlijk in juni, voor het zomerreces, een degelijk plan zien.

Beeld: Shutterstock

Volgens Grapperhaus is dat onhaalbaar. In diens planning wordt in juni nog slechts een beoordeling van de vervolgplannen door externe consultants opgeleverd. De plannen zelf liggen dan ‘de eerste dag na het zomerreces bij de voorzitter van de Tweede Kamer in de brievenbus’. In een overleg van de Kamer met de minister zei Van Dam gisteren: “Ik mag toch aannemen dat als men maanden ziet aankomen dat het aanvalsprogramma gaat eindigen, men niet nu pas gaat nadenken over hoe het verder moet. Als er niet voor de zomer een plan ligt, met duidelijke doelen, mijlpalen en financiële onderbouwing, vrees ik dat 2018 een verloren jaar wordt. En misschien 2019 ook.” Hij wil de minister nu per motie tot meer snelheid dwingen.

Verder verlangt Van Dam dat de vervolgplannen tot stand komen onder begeleiding van de Review Board, het externe toezichtorgaan dat eind vorig jaar ook is opgeheven, maar dat dan een nieuw mandaat moet krijgen. Als Grapperhaus het meerjarenplan naar de Kamer stuurt, dient daar een beoordeling door de Review Board bij te zitten. Monica den Boer (D66) vroeg zich af of de Kamer zich met zulke verlangens niet bezondigt aan ‘te veel micromanagement’. Van Dam wil echter ‘niet over alle details oordelen, maar controleren of ze erin staan’.

Grapperhaus wil wat betreft het toezicht de lijn voortzetten die zijn voorganger Stef Blok vorig jaar heeft ingezet. Daarin speelt een in september in betrekkelijke stilte ingestelde auditcommissie een rol. Dat daarin ook leden van de korpsleiding zitten, snapte Den Boer niet. “De slager gaat zijn eigen vlees keuren.” De minister gaf aan dat het toezicht op de politie in mei aan de orde komt als de regering met een reactie komt op het rapport van de commissie Kuiken, die de totstandkoming van de nationale politie heeft geëvalueerd. Voor Van Dam reden te meer om revitalisering van de Review Board te bepleiten. Die is te vroeg opgedoekt. “Je moet geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt.”

Arno Rutte (VVD) informeerde naar de stand van zaken van Burgernet. Vorig jaar is na een aanbesteding Burgernet 2.0 gegund (aan CGI). Rutte had veel ‘ronkende verhalen’ voorbij zien komen over de nieuwigheden die met de nieuwe versie allemaal beschikbaar zouden komen, maar waar bleef die? Het had er nu ongeveer moeten zijn. Volgens Grapperhaus evenwel is ‘in de bouw enige vertraging’ opgetreden. Het wordt, zei hij, september.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren