Markt en overheid
Blog

Mens en machine: het kan schouder aan schouder

De technologie van bedrijven en de verbindende kracht van overheden kunnen elkaar versterken. | Beeld: Shutterstock

Hoe kunnen markt en overheid effectiever samenwerken? iBestuur vroeg het de IT-partners van het iBestuurcongres. Edwin Fennema, business development manager bij de innovatie-afdeling van Centric, zou graag zien dat overheden en bedrijven de enorme hoeveelheid complexe, maatschappelijke problemen samen aanpakken. 

“Het aantal complexe, maatschappelijke vraagstukken maakt samenwerking tussen overheid en bedrijven eigenlijk gewoon noodzakelijk. De overheid kan dat echt niet alleen. Waar zij de oplossingen primair vanuit het gesprek en de regels zoeken, hebben bedrijven de middelen in huis om de oplossingen ook echt te genereren en te realiseren. Pak het dus samen op, zou je zeggen.

In de praktijk blijft men echter vaak met de rug naar elkaar toe leven en hoopt men in stilte dat de ander zal worden zoals men zelf is. Beide culturen zijn echter heel anders opgegroeid. Waar overheden in een bedachtzaam tempo zo klein mogelijke stappen vooruit nemen, streven bedrijven naar precies het tegenovergestelde. Waar de bron van continuïteit voor bedrijven vooral financieel van aard is, zit dat bij een overheid in de maatschappelijke functie. Waar datagestuurd werken bij de overheid nog in de babyschoenen staat en AI wordt gevoeld als een bedreiging, ziet een ICT-bedrijf data en machines juist als volwassen medebestuurders en AI als een veelbelovend middel om complexiteit te doorgronden.”

“Ik zou vanzelfsprekend heel graag zien dat overheden en bedrijven de enorme hoeveelheid complexe, maatschappelijke problemen samen aanpakken. De technologie van bedrijven en de verbindende kracht van overheden kunnen elkaar daarbij versterken. Niet door technologie van bedrijven als assistent neer te zetten (technologie als een ‘tool’), maar door intelligent met machines samen te werken om tot rationele oplossingen te komen – die toch breed gedragen kunnen zijn (technologie als een ‘partner’).”

Edwin Fennema, business development manager bij de innovatie-afdeling van Centric

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren