Nieuws

Mensen moeten digitaal veerkrachtiger worden

Criminele hackers proberen niet alleen in iemands computer te komen, maar ook in de hoofden van de gebruiker. Ze proberen echter ook de publieke opinie te manipuleren via cyberaanvallen, waarschuwden verschillende sprekers tijdens de ONE Conference in Den Haag, Europa's belangrijkste cybersecurity-evenement.

Gebruikers moeten veerkrachtiger gemaakt worden is het advies. Dat kan met technische verbeteringen, zoals strengere beveiligingseisen voor nieuwe software. Maar organisaties moeten hun werknemers ook trainen in wat te doen bij een cyberaanval, net zoals regelmatig evacuatieoefeningen op kantoor worden gehouden. Dit menselijke perspectief wordt vaak vergeten, was de conclusie op de ONE Conference over cybersecurity in Den Haag.

Veiliger online werken

Een uitgebreide coalitie van de meest kansrijke economische sectoren (Topsectoren) gaan samen met de overheid versneld werken aan methoden en technologieën om veiliger online werken mogelijk te maken. Met een startinvestering van 23 miljoen euro gaan bedrijven en overheid samen nieuwe oplossingen ontwikkelen die de veiligheid verbeteren, onder meer ter bescherming van patiëntgegevens en de IT-systemen van logistieke ketens.

Digitale hygiëne

In haar keynote op woensdag legde Cristin Goodwin van Microsoft uit dat buitenlandse landen die beginnen met hacken niet alleen gericht zijn op overheids- of bedrijfsgegevens of vitale infrastructuur. De meeste hackpogingen zijn gericht op burgerdoelen, zoals e-mailaccounts en cloudopslag van denktanks, adviesbureaus en NGO’s. Ze benadrukte daarom dat digitale hygiëne, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, een ‘nationale veiligheidsprioriteit’ is voor het publiek.

Angst als doel

Dat wordt steeds belangrijker omdat landen cyberaanvallen niet alleen inzetten in het kader van informatieoorlogvoering. Anna Chung van Palo Alto Networks zei dat alleen het veroorzaken van angst bij het publiek een belangrijk doel kan zijn voor een hackaanval op overheidsorganisaties. Dit hoeft geen geavanceerde aanval te zijn. Alleen het hacken van een overheidswebsite en het toevoegen van een dreigend bericht, is voldoende om angst aan te jagen. Voor een insider is dat misschien niet al te serieus, zegt Chung. “Maar de meeste burgers denken: ‘een hack is een hack’, ze zien het verschil niet.”

Tweefactorauthenticatie

Het algemene advies aan de samenleving is dan ook om de basismaatregelen van het Nationaal Cyber ​​Security Centrum serieus door te voeren. “Tweefactorauthenticatie bij inloggen stopt veel aanvallen”, zei directeur Hans de Vries van het NCSC.

Kijk voor meer informatie op one-conference.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren