Blog

BIO, wat moet u weten?

Overheidsorganen staan niet stil. Ze zijn continu in beweging. Het vertrouwen van de burger speelt daarbij een enorme hoofdrol. Wie werkt voor of met overheidspartijen kent ‘m: de BIO (Baseline informatiebeveiliging Overheid). Maar wat omvat nu die BIO? En wat moet u ermee? Ons vierde en laatste blog in de serie ‘Overheid en Publieke Cloud’.

Vertrouw op een partner als Microsoft als het over de cloud gaat | Beeld: Microsoft

Waarom de BIO?

De BIO beschrijft het basisniveau voor informatiebeveiliging voor het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. De BIO is een normenkader en heeft risicomanagement als uitgangspunt. Wat omvat nu de BIO? Eigenlijk te veel om kort op te noemen: Gebruikers toegang verlenen, toegang tot informatie, systeem voor wachtwoordbeheer, beheersmaatregelen tegen malware, intellectuele eigendomsrechten, noem het maar op. Het is een flinke lijst. De focus van BIO ligt op beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en controleerbaarheid van data naast de betrouwbaarheid van bedrijfsprocessen.

De BIO en cloudtechnologie

Wat de BIO vooralsnog niet opvangt, zijn de snelle ontwikkelingen in de wereld van cloud. Nieuwe richtlijnen zijn daarom in de maak. Bij Microsoft staan we voor een goede invulling van bestaande en toekomstige richtlijnen. We lopen altijd graag op de zaken vooruit. Wat hebben overheden nodig om zo veilig mogelijk cloud-technologie te omarmen? Hoe verdelen we verantwoordelijkheden bij de inzet van cloud? Wat moet u vooraf doen als u uw cloud indeelt? Tweerichtingsverkeer is een cruciale factor voor succesvolle inzet van cloud-technologie. Vertrouw op een partij als Microsoft als het over de cloud gaat. Dat scheelt u heel wat grijze haren.

Dit was het voorlopig laatste blog in de serie ‘Overheid en Cloud’. Lees ze allemaal nog eens terug (zie onder) of neem voor uw cloudproject contact op met Microsoft.

Blogs

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren