Artikel

Harmonieuze technologie heeft oog voor alle betrokkenen

Amsterdam is een drukke stad. Boven en onder de grond wordt er hard gewerkt aan het beter, mooier en slimmer maken van de stad. Maar hoe pak je bouwwerkzaamheden grondig en effectief aan? Hoe voorkom je omgevingshinder voor bewoners, ondernemers en bezoekers? Hoe voorkom je graafschade aan kabels en leidingen? En hoe verbind je partijen aan elkaar om zo voor omwonenden minimaal 5 jaar ‘graafrust’ te waarborgen?

Beeld: Microsoft

VICTOR staat voor Voorziening ICT Openbare Ruimte. Eén applicatie die het aanvragen, beoordelen en verlenen van een vergunning regelt. VICTOR is door gemeente Amsterdam zelf samengesteld op basis van het Omnimap platform en draait volledig op Microsoft Azure. Het motto: minder administratie, meer flexibiliteit, een sneller proces, maar vooral meer controle en overzicht over het verloop van het hele proces. Van initiatief tot aan de financiële afhandeling. Een innovatie door Amsterdam gecreëerd op basis van het Common Ground-gedachtegoed en daardoor direct beschikbaar voor alle lokale overheden in Nederland.

In de praktijk

Als je iets in Amsterdam wilt waarbij hinder onvermijdelijk is, dien je dat aan te melden in VICTOR. Het werkt simpel. Je tekent een vlak met je geplande activiteiten. Als je dat hebt gedaan, gaat het systeem nadenken. Wat is hier aan de hand? Welke implicaties doen zich voor? Wie gaat er hinder ondervinden? Wie kan nog meer profiteren van het gegeven dat de straat of stoep toch openligt? Met dit product van Omnimap kijk je als het ware door een set virtuele kaartlagen heen. Je ziet waar welke kabels in de grond liggen, waar een parkeergarage is, welke rioleringsbuizen waar liggen. Hieruit rolt een omgevingsscan en een aanvullende impactanalyse. Maar het systeem gaat nog verder. Als bijvoorbeeld Waternet een riolering wil vervangen, dan ontvangt KPN een seintje waardoor het binnenkort wel eens een goed moment kan zijn om versneld glasvezel in de bodem te leggen. De weg ligt immers toch open. Zelfs evenementen worden door het systeem herkend. Je wilt geen wedstrijd Ajax-Feyenoord op de planning hebben staan en dat precies dan de pleinen en straten rondom de Johan Cruyff ArenA vol losse bakstenen liggen. Het systeem houdt rekening met eindeloos veel variabelen. Het geeft bovendien aan welke partijen welke vergunningen bij welk loket moeten aanvragen.

De hele reis, van initiatief tot financiële afhandeling, wordt met Omnimap in kaart gebracht.

Het proces bestaat vier hoofdstappen: Intake, Ontwerp, Projectaanpak en Uitvoering. Omnimap harmoniseert daarbij de beschikbare technologie. Het verbindt nieuwe en bestaande technologie om de optimale ervaring voor klant, burger of medewerker mogelijk te maken. Het aanmelden en afstemmen van ingrijpende bouwprojecten alsook het proces van herstellen wordt inzichtelijk met een eenvoudige druk op de knop. Zelfs alle financiële verrekeningen worden het systeem ingeschoten. De hele reis, van initiatief tot financiële afhandeling, wordt met Omnimap in kaart gebracht. Als bouwende partij weet je precies welke financiële consequenties er verbonden zijn aan je actie. En wie wat dient te betalen.

20 procent verticaal

Het horizontaal ingerichte platform speelt in op bestaande en toekomstige vraagstukken om te innoveren en ontwerpen zonder dat enige programmeerkennis vereist is. Het systeem draait op Azure van Microsoft. Klanten en gebruikers kunnen hierop zelf hun regels definiëren. Dat werkt heel eenvoudig op basis van ‘als dit, dan dat’. Bij Omnimap ontdekten ze dat veel systemen binnen uiteenlopende branches eigenlijk dezelfde soort oplossingen kennen. Feitelijk is 80 procent gewoon overlap. Wat de klant zelf toevoegt is de laatste 20 procent. Dit maakt de oplossing verticaal en tailormade. De hele applicatie bestaat dus uit een deel Azure, een deel Omnimap en een deel specifieke klantinbreng. Zo leg je eenvoudig koppelingen tussen talloze interne en externe factoren. Iedereen is op deze manier in staat om met nieuwe cloudtechnologie aan de slag te gaan. Door cocreatie worden complexe problemen eenvoudig en beheersbaar. Je houdt overzicht en controle. Door verschillende technologieën met elkaar te verbinden, ontstaan kansen om nieuwe producten, diensten, ervaringen en bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het schild om de applicatie heen zorgt ervoor dat het platform veilig, beveiligd en betrouwbaar is en altijd voldoet aan de laatste regelgeving (GDPR, ISO). Omnimap voorziet het gezamenlijk fundament op de achtergrond continue van updates en innovaties die direct voor alle klanten weer beschikbaar komen. Ook dat betekent een zorg minder.

Benieuwd hoe uw organisatie digitaal kan transformeren?

Over Omnimap

Omnimap werkt al meer dan 20 jaar aan dergelijke harmonieuze technologie. Het ontwikkelteam, dat in totaal bestaat uit 25 mensen, kent verschillende achtergronden, nationaliteiten en leeftijden. Omnimap opereert vanuit Amsterdam. Eén grote passie wordt door het hele team gedeeld: technologie laten werken voor mensen. Omnimap kan putten uit veel ervaring met het ontwikkelen van eindoplossingen voor klanten. Onder meer op het gebied van de Omgevingswet, het sociaal domein, HR-domein en slimme gebouwen. Uitwisseling van innovatie is waar Omnimap voor staat. Het creëren van oplossingen op een gezamenlijk fundament: Common Ground. Wat in Amsterdam kan, kan ook in Utrecht, Rotterdam of Den Haag. En natuurlijk ook in kleine gemeenten. Met een simpele druk op de knop wordt innovatie gekopieerd en elders succesvol ingezet. En daar kunnen gemeenten morgen al de vruchten van plukken. Toekomstbestendig, gegarandeerd.

Wat is Azure?

Het Azure-cloudplatform van Microsoft bestaat uit meer dan 200 producten en cloudservices die zijn ontworpen om te helpen bij de creatie van nieuwe oplossingen. Bereid je voor op de toekomst, ga iedere digitale uitdaging aan. Zelf bouwen, uitvoeren en beheren in één of meer clouds. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Machine learning, artificial intelligence, Internet of Things. Je bent snel operationeel met een schaalbare en voordelige oplossing die moeiteloos samenwerkt met je reeds gedane investeringen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren