Data en ai
Artikel

Urban Strategy: ultrasnel zicht op het effect van omgevingsbeleid

Jeroen Borst (rechts) van TNO: "Urban Strategy zorgt voor een haarscherpe visualisatie. SimCity voor professionals." Beeld: Eric de Vries.

De druk op onze leefomgeving wordt steeds groter. Strategische beleidsmaatregelen waarbij alle voors en tegens zijn meegewogen, zijn belangrijker dan ooit. TNO ontwikkelde een unieke manier om effecten van beleid te simuleren en visualiseren: het Urban Strategy-platform. Waarbij ook AI de komende jaren een grote rol zal spelen.

Steden worden groter, drukker en voller. Woonde in 2014 nog een kleine 55 procent van de wereldbevolking in een stad, in 2050 is dat naar verwachting 70 procent. Een stad als Amsterdam bijvoorbeeld groeit de komende 25 jaar met 300.000 bewoners. Daarnaast stijgt het aantal mensen dat werkt in de hoofdstad met 200.000.

Tegelijkertijd verandert de manier waarop we van A naar B reizen. Kijk bijvoorbeeld naar de toename van elektrisch rijden en Mobility as a Service. Voor beleidsmakers wordt het een steeds grotere uitdaging om beslissingen te nemen die ten goede komen aan de bereikbaarheid, maar ook aan uitstoot- en geluidsnormen en het welzijn van stadsbewoners.

Digital Twin

TNO ontwikkelde een regelrechte gamechanger op dat gebied: Urban Strategy. Die tool helpt overheden en instanties om ultrasnel inzicht te krijgen in de gevolgen van beleidsmaatregelen. Denk aan een soort Digital Twin van een stad op basis van een ongekende hoeveelheid data en met een enorme rekenkracht. Die werd ontwikkeld met kennis uit de game-industrie.

“Die rekenkracht zorgt ervoor dat je een beleidsidee kunt invoeren en in dezelfde sessie het resultaat kunt zien. Waar je voorheen op elke berekening bij wijze van spreken dagen moest wachten. Urban Strategy zorgt voor een haarscherpe visualisatie, bijvoorbeeld op een groot scherm in een tafel of gewoon op een laptop. SimCity voor professionals”, legt Jeroen Borst uit. Hij is propositiemanager ‘Liveable and Resilient Cities’ van TNO en heeft met het ontwikkelteam aan de wieg gestaan van Urban Strategy.

Gevolg voor brede welvaart

“De snelheid maakt deze tool uniek, maar ook de diepgang van de metingen en de resultaten. Urban Strategy meet alles rond mobiliteit en milieu. Denk bijvoorbeeld ook aan energievoorziening: wanneer ontstaat er congestie op het elektriciteitsnet? En de gevolgen van een veranderend klimaat: hoe zorg je ervoor dat je stad ook na een heftige regenbui blijft functioneren? Daarnaast meet de tool ook gevolgen voor de welvaartsverdeling: draagt beleid bij aan brede welvaart, of zijn negatieve en positieve gevolgen ongelijk verdeeld?”

Onder andere San Diego en Singapore werken al met Urban Strategy, in Nederland gebruiken de vijf grootste steden de tool.

Urban Strategy draait op Microsofts cloudplatform Azure. Borst: “Vanaf het begin was voor ons al duidelijk dat we gedistribueerd wilden werken en niet met een centrale opslag of rekenkern. Ook wilden we de tool wereldwijd uitrollen en schaalbaar maken, dus snel de beschikking kunnen hebben over een enorme rekenkracht en opslagcapaciteit. Azure ticks all these boxes.”

Die wereldwijde uitrol is inmiddels een feit. Zo werken onder andere San Diego en Singapore al met Urban Strategy. In Nederland gebruiken de vijf grootste steden de tool, maar ook andere gemeenten als Breda en Amsterdam testen er beleidsmaatregelen mee. “Niet alle gemeenten werken al zo integraal als Urban Strategy. Voor hen kan de tool ook een hulpmiddel zijn om integraler te gaan werken. Als TNO kunnen we daarbij ondersteuning bieden.”

AI als ondersteuning

Borst en zijn team werken continu aan de doorontwikkeling van Urban Strategy. Momenteel kijken de ontwikkelaars welke rol AI kan spelen in het nóg beter bruikbaar maken van de tool. “Tot nu toe zijn we daarin terughoudend”, legt Borst uit. “Je moet bij het implementeren van beleid altijd volledig transparant kunnen zijn over je rekenregels. Een besluit mag niet uit een ‘black box’ komen, want dat kun je niet uitleggen aan burgers die met de gevolgen te maken krijgen.”

Hij vervolgt: “Waar we meer naar kijken, is hoe beleidsmakers met hulp van AI doelen optimaal kunnen formuleren voor Urban Strategy. Op die manier train je AI om randvoorwaarden en beleidsvoornemens beter te ‘begrijpen’. Daardoor kan Urban Strategy optimale ondersteuning bieden bij het vaststellen van dat beleid. Het besluit waaróm de overheid iets doet, valt zo altijd helder uit te leggen. Want dat is én blijft mensenwerk.”

Meer weten?

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren