Nieuws

Zet nu digitale toegankelijkheid op uw bestuursagenda!

Krapte op de arbeidsmarkt? “We kunnen anders naar werk, werkplekken én medewerkers kijken ”, zegt Bas van Leur, Directeur bij 1uur.nu. In Nederland zijn we heel erg gewend aan bepaalde functieomschrijvingen: minimaal 5 jaar ervaring, tussen de 30 en 45 jaar, marktconform salaris. Vult u zelf maar aan. Dat kan en moet anders.

Bedrijven die digitale toegankelijkheid omarmen, presteren tegenwoordig vaak beter dan hun concurrenten. Dat geldt ook binnen overheden. Mylene Meulman, Product Owner bij 1uur.nu vult aan: “Kijk daarbij eerst eens naar wat iemand meebrengt. En hoe faciliteren we dat die persoon echt effectief aan de slag kan? Dat kan dus ook iemand zijn met een tijdelijke of permanente beperking, zoals minder goed horen of zien, dyslexie, concentratieproblemen of een fysieke beperking. Al noemen wij zo’n beperking liever een uitdaging.”

Kansen en tech

Het werk digitaal toegankelijk maken is hierin één van de sleutels. Meulman vervolgt: “Neem de grote techbedrijven. Die springen bovenop talent binnen het neurodiverse spectrum. Een grote groep mensen met een dergelijke uitdaging werkt inmiddels al in tech. Dit type mensen zijn de geniën waar men binnen technologie zo om zit te springen. Waar gaat het dus om? Veel meer kijken naar wat mensen kunnen brengen, wat hebben we daaraan en hoe faciliteren we die mensen om goed aan de slag te kunnen.”

Anders kijken

Meulman gaat verder: “Iedereen heeft recht op een goede werkplek. Jonge mensen die digitaal zijn opgegroeid en ook seniore medewerkers die nog met een blocnote en pen werken. Mensen die prima functioneren, alleen die wel te maken hebben met een persoonlijke uitdaging. Wij zorgen als 1uur.nu voor een zachte landing.”

1uur.nu neemt u samen met Microsoft mee in de wereld van digitale toegankelijkheid.

Maar gebeurt dit nu al? Van Leur: “We leven in een superrijk land. Er zal geen CEO zijn die digitale toegankelijkheid onbelangrijk vindt. En dat is gek, want als je het over IT hebt, zou digitale toegankelijkheid, net als cyber security, bovenaan iedere bestuursagenda moeten staan. Van werkplek tot hybride cloud, van smartphone tot pinapparaat. Met meer dan 2,5 miljoen mensen (bron: Wat is digitale toegankelijkheid? | Digitoegankelijk) die op meer of mindere mate te maken hebben met een uitdaging, vraagt het om een andere visie op werk. Waarbij een effectieve inzet van digitale toegankelijkheid centraal staat. De technologie is er. ’

Op eigen kracht

‘To empower every person and every organization on the planet to achieve more.’ Zo luidt de missie van Microsoft. Meulman: “Voor ons zit het ‘m in dat empoweren, wij zijn zelf geen technologiebedrijf. Als je weet wat er digitaal mogelijk is, zoals met alle toegankelijkheidsfuncties binnen Microsoft 365, kun je klanten, werknemers en gebruikers met en zonder een uitdaging veel meer mogelijkheden bieden. Samen, want het gaat altijd om individu, team en organisatie.” Microsoft heeft al gigantische stappen gemaakt. Ook overheidsorganen zijn al goed op weg, mede onder druk van de Participatiewet. Maar veel organisaties durven nog niet verder te denken. De stap naar intern moet nog echt nog gemaakt worden in de commerciële hoek. Oude en inefficiënte werkmethodes kunnen we doorbreken en tegelijk kunnen we nieuwe mensen aan het werk zetten. Voor iedereen winst. Meulman: “Door de pandemie zijn we echt 10 jaar fast forward gespoeld. Nu is het momentum: mensen met een uitdaging een prachtige toekomst gunnen door betere digitale toegankelijkheid. Iedereen kan meedoen. Niet onbelangrijk met de huidige krapte op de arbeidsmarkt.”

Global Accessibility Awareness Day

1uur.nu neemt u samen met Microsoft mee in de wereld van digitale toegankelijkheid. De kans voor bestuurders om te ontdekken hoe een organisatie voor mensen met én zonder uitdaging praktisch ingericht kan worden. En dus ook hoe medewerkers zonder uitdaging begeleid kunnen worden, zodat effectief samenwerken mogelijk wordt. Het event is echt voor iedereen, of u nu komt als overheid of als commerciële partij. Op het event zijn er talloze interessante sprekers, uit binnen- en buitenland. Er zijn boeiende ronde tafelsessies rondom diverse onderwerpen. Digitale toegankelijkheid wordt de motor binnen het domein Inclusivity om meer discussie en verdere bewustwording op gang te brengen. Dit wordt echt het startpunt van een nieuwe beweging… dit wilt u niet missen.

Zet 17 mei in uw agenda

Ontdek zelf wat 1uur.nu en Microsoft u kunnen leren. Meld u direct aan om mee te doen aan Global Accessibility Awareness Day tijdens ons event op 17 mei 2023. Toegankelijkheid en inclusiviteit komen volop aan bod. Locatie: Microsoft Schiphol. Meld u nu aan

Meer over 1uur.nu

“Onze ambitie is om het werken met digitale vaardigheden te bevorderen”, zegt Meulman. “Werk kan makkelijker en toegankelijker. We willen mensen echt op hun werkplek opleiden. Onze ICT-coach gaat bijvoorbeeld daadwerkelijk 1 uur naast iemand zitten op zijn of haar werkplek om daar direct het verschil te kunnen maken. Dat is waar 1uur.nu mee is gestart. En dit doen we nog steeds, naast dat we inmiddels écht gespecialiseerd in de adoptie van digitale middelen. Door van A tot Z de digitale transformatie te begeleiden in de organisatie“, rond ze af. “Alles begint met bewustwording. Het draait altijd om de bestaande werkplek of het effectief landen op een nieuwe werkplek. Dat bepaalt hoe waardevol mensen kunnen worden.” Neem zelf een kijkje op 1uur.nu

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren