Mijn 10 gedachten over de 200 miljard voor AI
![Ursula von der Leyen AI-top Parijs](https://ibestuur-uploads.storage.googleapis.com/app/uploads/2025/02/Ursula-von-der-Leyen-AI-top-Parijs-750x500.jpg)
De Europese Unie gaat tweehonderd miljard euro investeren in AI. Dit heeft Commissie-voorzitter Von der Leyen gisteren aangekondigd tijdens de AI-top in Parijs. Kees Verhoeven heeft hier zo zijn (10) gedachten over.
1. Het is goed nieuws en bittere noodzaak. Zonder eigen technologie komen de Europese veiligheid, welvaart en democratie in gevaar. We zijn laat, maar niet te laat.
2. We mogen ons niet rijk rekenen. Een deel van InvestAI komt uit bestaande programma’s zoals InvestEU. Daarnaast moeten ook EU-lidstaten (inclusief Nederland!), de Europese Investeringsbank en private investeerders daadwerkelijk gaan leveren.
3. Europa moet het op zijn eigen manier doen. Door een aantrekkelijk alternatief te bieden voor het fossiele businessmodel van de VS en het Chinese staatscensuur-systeem kan Europa zich positioneren als producent van veilige en verantwoorde AI. Dat de AI-aanpak van de EU geleid wordt door een vrouw is een goed teken.
4. Nederland kan een leidende rol pakken. We zijn een digitale koploper met hoogwaardige onderzoekers, bedrijven en internetverbindingen. Het kabinet moet afdwingen dat één van de vier ‘AI-gigafabrieken’ in Nederland komt te staan.
5. Kies een strategie van synergie. Verbind slimme AI, schone energie en sterke ethiek op een krachtige manier met elkaar. Europa heeft alles in huis voor een moonshot-project.
6. Vergeet de infrastructuur niet. Zonder zeekabels, internetknooppunten, energiesystemen en datacenters is AI onmogelijk. Dit vereist realisme, een ruimtelijke visie en regie van de rijksoverheid.
7. Maak het waar en toon lef. Prachtig dat de EU het grootste publiek-private partnership voor betrouwbare AI in de wereld nastreeft. Geef het bedrijfsleven een volwaardige rol en durf dingen los te laten. Hou de organisatie slank en soepel.
8. Breng innoveren en reguleren in evenwicht. De tegenstelling tussen regels en innovatie is vals. Beide zijn nodig voor mensgerichte én mondiaal concurrerende AI-modellen. De kunst is het juiste samenspel tussen geopolitiek en ethiek. Juist hier ligt de potentie van Europa.
9. Voorkom Europese monopolisten. De neiging is om de macht van Big Tech te weerstaan met ‘Europese kampioenen’. Terecht wijst Reijer Passchier op de gevaren hiervan: “Kopieer niet het destructieve gigantisme-model”. Kies liever voor echte innovatiekracht.
10. En nu beginnen! Het Draghi-rapport, het Competitiveness Compass en het InvestAI plan vragen om daadwerkelijke en doelgerichte uitvoering.
Lees ook: