Data en ai
Nieuws

Miljoenennota: Autoriteit Persoonsgegevens krijgt slechts helft van benodigde budget

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft komend jaar in totaal zo’n 49 miljoen euro te besteden voor het toezicht houden op privacywetgeving. Dat is nagenoeg dan de helft minder dan geadviseerd wordt.

Het nieuwe budget is opgenomen in de Miljoenennota, de Rijksbegroting die dinsdag door het kabinet werd gepresenteerd. In 2024 bedroeg het budget van de AP nog 45,2 miljoen euro. Hoewel het budget stijgt, is het bedrag waarmee de privacywaakhond moet werken fors minder dan geadviseerd wordt.

Financiering blijft achter

In het Jaarplan 2024 schreef de toezichthouder nog dat de financiering van het toezicht van de AP blijft ver achter op de hoge mate van digitalisering van Nederland. ‘Al helemaal met de snelle opkomst van AI, want algoritmes en AI verwerken vaak persoonsgegevens. Hetzelfde geldt voor cybersecurity. Om onze taak goed te kunnen vervullen, stelt de AP dat het structurele budget door moet groeien naar tenminste 100 miljoen euro per jaar.’

Advies parlementaire enquêtecommissie

De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening adviseerde onlangs ook dat het budget van de AP naar 100 miljoen moet om voldoende geëquipeerd te zijn voor het uitoefenen van zijn taken in de komende jaren. De AP heeft er de afgelopen jaren taken bijgekregen, waar  toezicht houden op cookies en online tracking er één van is. Dankzij een eerder toegewezen extra budget van 350.000 euro per jaar voor specifiek deze taak lukt het om dat te doen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren