Data en ai
Nieuws

Minister: Géén inzet AI voor opsporing fouten WIA-uitkeringen

Beeld: Rijksoverheid

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat het UWV géén AI inzet om fouten bij WIA-uitkeringen op te sporen. Die ontkenning staat haaks op wat intern is medegedeeld bij de uitkeringsinstantie door een leidinggevende die het onderzoek naar de fouten rond de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)moet gaan leiden. Audio-opnames van die interne bijeenkomst plus documenten zijn uitgelekt.

Spoeddebat

Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de kwestie van AI-inzet door het UWV heeft de verantwoordelijke minister dat dus tegengesproken. Volgens bewindsman Van Hijum zet het UWV geen slimme software in bij het oplossen van de problemen rond WIA-uitkeringen en heeft het die plannen ook in de toekomst niet. Dit is vorige week gezegd door de minister, meldt EenVandaag.

Geluidsopnames

Het journalistieke tv-programma heeft echter geluidsopnames waarop dat plan wel degelijk wordt besproken. Daarnaast heeft de actuaiteitenrubriek van omroep AVROTROS documenten in handen waaruit blijkt dat het UWV gebruik van algoritmes en AI wel degelijk overweegt, ook voor andere processen dan die rond de WIA.

EenVandaag heeft de AI-plannen voor het aanpakken van de grootschalige WIA-fouten begin vorige maand onthuld. Het gaat om tienduizenden fouten in vele dossiers. Het besluit om een AI-programma in te zetten is genomen, omdat er geen tijd en capaciteit is om alle dossiers te controleren. De voorzitter van het Interventieteam Kwaliteit van UWV legde tijdens de bijeenkomst uit dat het niet mogelijk is om naar alle toekenningen “of misschien ook wel de afwijzingen” vanaf 2020 te kijken.

Er is berichtgeving over geweest, maar er is geen intentie om gebruik te maken van slimme software om fouten op te sporen of te herstellen.
Eddy van Hijum, minister van SZW

Motie ontraden

Minister Van Hijum ontkende echter in de Tweede Kamer dat de uitvoeringsinstantie slimme software overweegt te gebruiken voor de WIA-hersteloperatie. Politieke partijen DENK en GroenLinks-PvdA hebben tijdens het spoeddebat een motie ingediend om de AI-software “extern en onafhankelijk te laten toetsen”.

Van Hijum reageerde daar afwijzend op. “Die motie zou ik willen ontraden, ook al omdat ik even heb nagevraagd of dat nou klopt. Dat wordt ontkend,” zei de minister in het debat. “Er is berichtgeving over geweest, maar er is geen intentie om gebruik te maken van slimme software om fouten op te sporen of te herstellen. Er wordt natuurlijk wel degelijk nagedacht over technologie, maar niet in relatie tot dit herstelplan op dit moment.”

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren