Digitale weerbaarheid
Nieuws

Minister JenV waarschuwt voor kwetsbaarheid digitaal Nederland

Portret David van Weel
David van Weel is minister van Justitie en Veiligheid | Beeld: Martijn Beekman

De CrowdStrike-storing van afgelopen vrijdag maakt nog eens duidelijk hoe afhankelijk we zijn geworden van digitale systemen. David van Weel, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, schrijft aan de Tweede Kamer dat  organisaties zich hierop moeten voorbereiden en oefenen met dit soort situaties. Hiervoor moeten plannen gemaakt worden. 

In een brief aan de Tweede Kamer verwijst de minister naar de verwevenheid van digitale processen in het digitale ecosysteem in het sterk gedigitaliseerde Nederland. Dat maakt ons land kwetsbaar stelt hij. Hij noemt in zijn brief geen concrete maatregelen, maar verwijst wel naar het Actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028. Via dit actieplan wil het kabinet onder andere investeren in cybersecurity.

Op vrijdag 19 juli leidden problemen met de beveiligingssoftware van CrowdStrike tot wereldwijde IT-storingen. In één oogwenk werden meer dan 8,5 miljoen computers getroffen. Deze storingen veroorzaakten BSOD’s op Windows-computers en -servers, met als gevolg dat complete systemen uitvielen. In Nederland leidde dit onder andere tot problemen op Schiphol, ook bleken ook sommige ziekenhuizen kwetsbaar.

Lees ook:



            

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren