Digitale weerbaarheid
Nieuws

Kabinet presenteert nieuwe cybersecuritystrategie

De ministers van EZK en JenV hebben samen met de staatssecretaris van Digitalisering de nieuwe Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 gepresenteerd, inclusief een plan met concrete acties voor een digitaal veilige samenleving. Bestaande cybersecurity organisaties worden samengevoegd tot één nationale cybersecurity autoriteit.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van JenV: “Digitale systemen vormen het ‘zenuwstelsel’ van onze maatschappij.”|

Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld, stelt minister Yeşilgöz-Zegerius van JenV. “We werken digitaal, winkelen digitaal en ontmoeten elkaar digitaal. Digitale systemen vormen het ‘zenuwstelsel’ van onze maatschappij. Daarom moeten we deze systemen beschermen en zorgen dat we voorbereid zijn als er toch iets mis gaat.”

Overheidsdiensten en belangrijke bedrijven moeten veel beter bestand worden tegen digitale bedreigingen, vindt het kabinet. Het kondigt nieuwe regels aan waar overheden, zogenoemde ‘vitale bedrijven’ en leveranciers van digitale producten en diensten aan moeten gaan voldoen. ‘De digitale dreiging is permanent en neemt eerder toe dan af, met alle mogelijke gevolgen van dien’, zo staat te lezen in de zogeheten cybersecuritystrategie voor de komende jaren.

Download de cybersecuritystrategie 2022-2028

Vier pijlers

In de nieuw strategie worden vier pijlers benoemd:

  • het verhogen van de digitale weerbaarheid van de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties
  • het bieden van veilige en innovatieve digitale producten en diensten in ons land
  • het tegengaan van digitale dreigingen van staten en criminelen
  • voldoende cybersecurity specialisten, onderwijs over digitale veiligheid en digitale weerbaarheid van burgers

Nationale cybersecurity autoriteit

Om deze doelen te bereiken wordt het stelsel rondom digitale veiligheid versterkt. Hiertoe worden bijvoorbeeld het Nationaal Cybersecurity Centrum, Digital Trust Center en het Cyber Security Incident Response Team for Digital Service Providers samengevoegd tot één nationale cybersecurity autoriteit. Daarnaast komt er wet- en regelgeving die helder en toetsbaar is waardoor vrijblijvendheid voor het treffen van maatregelen verleden tijd wordt. Eisen voor veilige hard en software worden in Europees verband gesteld. Ook moet er meer zicht komen op de dreiging want alleen dan kunnen we de weerbaarheid verhogen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren