Nieuws

Minister sluit uitstel invoering Omgevingswet niet uit

De Eerste Kamer zal volgende week instemmen met de invoeringswet voor de Omgevingswet. Dat bleek tijdens een 12 uur lang debat op maandag en dinsdag. Het is nog onduidelijk of de streefdatum voor de inwerkingtreding, 1 januari 2021, zal worden gehaald. Dat hangt af van de werking van de digitale ruggengraat van de wet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet ( DSO).

Beeld: Frank Magdelyns / Pixabay

Veel fracties hebben zorgen over het DSO en de mate waarin gemeenten, provincies en waterschappen voorbereid zijn op het werken met het systeem. Er zijn twijfels over de vraag of er wel voldoende tijd zal zijn om met het systeem te oefenen voordat het verplicht wordt en of alle gemeenten wel op tijd op het systeem zullen zijn aangesloten.

Waarnemend minister Stientje van Veldhoven, die de zieke Kasja Ollongren nog steeds vervangt, hield de Kamer voor dat pas komend voorjaar wordt beslist of de wet per 1 januari 2021 van start kan gaan. “Iedereen moet er klaar voor zijn en anders moeten we het niet doen“, aldus de minister. “Gaan de aansluitingen goed, zijn alle provinciale verordeningen en waterschaps verordeningen toegankelijk via het DSO en is voor alle gemeenten de aansluiting gerealiseerd? Mocht blijken dat dat niet het geval is dan moeten we met elkaar constateren dat we het voor een zorgvuldige uitvoering bijvoorbeeld een halfjaar moeten uitstellen”.

De komende maanden gaat een team van regionale implementatieondersteuners bij gemeenten, waterschappen, uitvoeringsinstellingen en provincies knelpunten oplossen in een poging om de oorspronkelijke deadline te kunnen halen. De komende maanden zal de eerste kamer voortdurend worden geïnformeerd over de vorderingen, zo beloofde de minister. “We proberen tijdig bij te sturen als dingen zich anders voordoen dan voorspeld. Tot nu toe zit het binnen budget en binnen de tijd”.

Met de bouw en de ondersteuning van het DSO is tot nu toe een bedrag van 63 miljoen euro gemoeid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren