NDS moet snel een financiële onderbouwing krijgen

De Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) is 4 juli gepubliceerd. Als onderdeel daarvan wil de Kamer dat de staatssecretaris nog vóór de verkiezingen van 29 oktober met een investeringsagenda voor digitalisering komt. Een motie van Kamerlid Kathmann (GroenLinks-PvdA) daarover werd 3 juli jl. aangenomen.
Kathmann diende de motie in tijdens het overleg met de Commissie Digitale Zaken op 30 juni jl., waar hij Kamer beloofde de NDS nog voor het reces in te dienen. Toen hield hij nog in het midden of het op korte termijn zou lukken om een investeringsagenda op te stellen. Van Marum wilde eraan meewerken, maar sprak over ‘einde van het jaar’.
Om de vaart erin te houden wil de Kamer echter nog vóór de verkiezingen een investeringsagenda op tafel hebben. Na 29 oktober zit er een nieuwe Tweede Kamer en begint (waarschijnlijk) weer een lang formatieproces. Dat zou de uitvoering van de NDS flink kunnen gaan vertragen.
Standaardisering financiële administratie
De NDS moet een einde maken aan een hardnekkige probleem in overheidsland, namelijk dat iedere overheidsorganisatie zijn eigen eigen IT-beleid voert. Meer samenwerking en een duidelijke regie moeten bijdragen aan betere dienstverlening en een grotere onafhankelijkheid van grote techbedrijven. De Kamer had ook al vaker gevraagd om een meer inzichtelijke begroting voor de uitgaven voor digitalisering bij de hele rijksoverheid. Dat blijkt lastig omdat departementen niet gestandaardiseerd bijhouden wat zij hierin uitgeven.
De Kamerleden Buijsse (VVD) en Kathmann (GroenLinks-PvdA) stelden dat de Kamer haar controlerende taak voor de rijksuitgaven op het gebied van digitalisering zo niet goed kon uitvoeren. Samen dienden ze 30 juni een motie in om departementen te dwingen hierover administratieve afspraken te maken. Departementen moeten aan de bak. de motie werd 3 juli aangenomen. Het kabinet moet de Kamer voor aankomende Prinsjesdag ‘informeren of er, gebruikmakende van de NDS, tot een stelsel van regels voor de financiële administratie bij departementen gekomen kan worden waarbij digitalisering wél is meegenomen.’
Lees ook: