Nieuws

Nederland en Duitsland werken samen aan stelsel voor digitale identiteit

Nederland en Duitsland gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een stelsel voor digitale identiteit waarin burgers meer controle hebben over hun gegevens die ze in Europa kunnen gebruiken. De Duitse staatssecretaris Markus Richter en staatssecretaris Raymond Knops tekenden 23 september jl. hiertoe een gezamenlijke verklaring.

Beeld: bmi.bund.de

Er komt ook een grensoverschrijdende pilot om bijvoorbeeld identiteitsgegevens te delen bij het boeken van een hotel of het huren van een auto. De ervaringen op technisch, wetgevend en operationeel gebied zullen worden ingezet bij een gecoördineerde aanpak in heel Europa.

Knops zegt enthousiast te zijn over de plannen. “Duitsland is een van de vooroplopende landen op dit domein in Europa en de samenwerking met Nederland zorgt voor snellere vooruitgang. Met slimme manieren om digitale identiteit te gebruiken, zorgen overheden ervoor dat burgers alleen de gegevens delen die zij willen delen.”

Overheden kunnen het mogelijk maken dat mensen alleen de gegevens verstrekken die nodig zijn voor een bepaalde dienst. “Een discotheek hoeft een BSN niet te weten, maar misschien wel de leeftijd van een persoon en een hotel moet de identiteit controleren maar hoeft dit niet te doen door een kopie van een paspoort te maken.”

De samenwerking gebeurt in het verlengde van de Coalition Of The Willing, een samenwerkingsverband van acht landen waaronder Duitsland. Dit samenwerkingsverband is opgericht door Nederland om ervaringen met elkaar te wisselen en samen op te lopen in wetgevende en digitale vooruitgang.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren