Data en ai
Nieuws

Nederland krijgt een grote Europese quantumcomputer

De Nederlandse samenwerkingsorganisatie voor ICT-innovatie SURF gaat de Europese quantumcomputer hosten op het Amsterdam Science Park. | Beeld: Shutterstock

Nederland krijgt een van acht grote Europese quantumcomputers die de Europese Commissie laat bouwen om de Europese concurrentiepositie op het gebied van quantumtechnologie te versterken. De quantumcomputer komt in Amsterdam te staan.

De Nederlandse samenwerkingsorganisatie voor ict-innovatie SURF gaat de Europese quantumcomputer hosten op het Amsterdam Science Park. Deze wordt gekoppeld gaan deze koppelen aan de nationale supercomputer Snellius. ‘Met het hosten van een quantumcomputer gekoppeld aan een supercomputer kunnen we onze kennis over zowel de operatie als de toepassingen van deze baanbrekende techniek verder ontwikkelen’, schrijft SURF in een verklaring.

Eenmaal werkend (2026) moet de helft van de capaciteit van het apparaat beschikbaar zijn voor Nederlandse bedrijven en wetenschappers en de andere helft voor gebruikers uit andere EU-landen.

Breed consortium

SURF heeft de aanvraag om de quantumcomputer te hosten in samenwerking met groeifonds Quantum Delta NL ingediend bij de EuroHPC JU. De aanvraag is namens een breed consortium ingediend, dat bestaat uit Universiteit Antwerpen, Netherlands eScience Center, Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft, Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica Nikhef en SURF zelf. De quantumcomputer, die naar schatting 20 miljoen gaat kosten, wordt mede gefinancierd vanuit het EuroHPC-programma. Het gaat hierbij om de helft van de kosten, tot een maximum van 10 miljoen euro.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren