Digitalisering en democratie
Nieuws

Nederlanders koplopers in het controleren van online informatie

Smartphone met icons van sociale media

Nederlanders zijn wantrouwender geworden over informatie op internet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het ict-gebruik van huishoudens en personen, een onderzoek dat in alle EU-landen op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Na Finland is Nederland het minst gevoelig voor desinformatie.

Twijfelen aan waarheidsgehalte

Twijfelen aan het waarheidsgehalte van wat ze online lezen, doet 67 procent van de Nederlanders wel eens, blijkt uit het onderzoek van het CBS. Twee jaar geleden was dat nog 63 procent. De 18 tot 35-jarigen komen het vaakst informatie tegen waarvan ze denken ‘is dat wel zo?’. Van hen neemt meer dan 80 procent niet zomaar aan wat er online staat.

Grootste stijging onder ouderen en jongeren

Opvallend is dat vooral ouderen en jongeren minder makkelijk dan voorheen alles voor zoete koek aannemen. Van de 12 tot 18-jarigen steeg het percentage dat twijfelt aan online informatie van 65 naar 76 procent. Onder de 65 tot 75-jarigen steeg dit percentage van 44 naar 53 procent. Mensen van boven de 75 zijn volgens dit onderzoek nog steeds het meest goedgelovig: van hen vraagt slechts 32 procent zich weleens af of online informatie die ze tegenkomen klopt. Al is het waarschijnlijk ook zo dat deze groep gemiddeld veel minder online informatie tot zich neemt dan de 18 tot 35-jarigen.

Van de 12 tot 18-jarigen steeg het percentage dat twijfelt aan online informatie van 65 naar 76 procent.

Online informatie controleren

Het CBS vroeg ook wat mensen doen om te controleren of vreemde informatie op internet juist is. 83 procent zoekt naar meer informatie op andere online nieuwsbronnen of Wikipedia. De helft controleert de bron (‘Is Voice of Europe wel een betrouwbaar platform?’). Andere opties zijn onder meer de informatie bespreken met anderen (33 procent), offline bronnen raadplegen (28 procent) of op internet discussies volgen over het betreffende onderwerp (20 procent). Ruim 20 procent heeft de informatie niet gecontroleerd vanwege het vermoeden dat het niet waar was.

Binnen Europa scoren alleen de Finnen hoger in de omgang met mogelijke onjuiste online informatie. De Finnen komen het vaakst berichten tegen waarover ze hun twijfels hebben, maar de Nederlanders geven het vaakst aan dat ze dergelijke informatie controleren. De Roemen komen het minst vaak mogelijke onjuiste berichten tegen en de Cyprioten gaan het minst vaak over tot het checken van mogelijke desinformatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren