Digitale toekomst eu
Nieuws

Nederlands consortium start met bouwen van een federatieve Europese cloud

Een federatieve Europese cloud moet cloudportabiliteit eenvoudiger maken en gegevenssoevereniteit garanderen . | Beeld: Shutterstock/AI-gegenereerd

Een Nederlands consortium gaat starten met het bouwen van een federatieve Europese cloud. Het project “European cloud services in an open federated ecosystem” (ECOFED) wordt mede gefinancierd door de Nederlandse overheid en loopt van 2024 tot en met 2027.

Op 5 december 2023 keurde de Europese Commissie het Important Project of Common European Interest – Cloud Infrastructure and Services (IPCEI-CIS) programma goed. Hiermee werd het startschot gegeven voor een investering van 2,6 miljard euro in de ontwikkeling van een Europese cloudinfrastructuur. Nederland neemt voor 70 miljoen euro met drie projecten deel aan IPCEI-CIS. Eén van de drie projecten is het ECOFED-project, dat zich op cloudfederatie richt als belangrijke basis voor de toekomstige digitale infrastructuur.

Meer keuzevrijheid

Het ECOFED-project richt zich op de ontwikkeling van open interfaces en open-source software tools om de ontbundeling van software en cloudoplossingen te bevorderen. De hoge datacenterdichtheid en het grote aantal aanbieders van clouddiensten in Nederland biedt een goede basis om te onderzoeken hoe bedrijven en organisaties veilig over kunnen stappen van gesloten hyperscale cloudplatformen naar een federatief cloud-ecosysteem.

Europese soevereiniteit

De toekenning van de Europese financiering markeert een cruciale stap op weg naar een gedecentraliseerde, open en federatieve cloud, die cloudportabiliteit en gegevenssoevereiniteit op Europees niveau mogelijk moet maken. Het betekent dat er verschillende diensten zonder inmenging van bijvoorbeeld Microsoft, Google of AWS verhandeld kunnen worden.

Nederlands Consortium

Vijf Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan samenwerken in het ECOFED-project. Het consortium bestaat uit Info Support, i3D.net, BIT, AMS-IX en TNO, Het consortium gaat een website ontwikkelen om geïnteresseerden op de hoogte te houden van de vorderingen van het project. TNO is penvoeder voor het ECOFED consortium.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren