Digitale toekomst eu
Nieuws

Nederlands iDEAL gaat basis vormen voor Europese digitale portemonnee

De Wero-app zal beschikbaar zijn via de applicaties van de aangesloten banken van EPI en als mobiele applicatie op zowel Android- als iOS-platforms.

Het European Payments Initiative (EPI) heeft iDeal gekozen als vertrekpunt van een nieuwe Europese digitale portemonnee genaamd Wero, die op termijn ook iDEAL moet gaan vervangen.  iDEAL was tot nu toe in handen van de drie Nederlandse grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO. Alle wettelijke goedkeuringsprocessen voor de overdracht zijn inmiddels doorlopen, meldt AG Connect.

Voorlopig verandert er niets en veel details laat EPI nog niet los. Wero zou de manier waarop mensen betalen volledig moeten “herdefiniëren”. De geleidelijke overgang van iDEAL naar Wero zal naar verwachting in 2025 beginnen. EPI benadrukt in een verklaring dat iDEAL nu gewoon beschikbaar blijft. Ondernemers en consumenten “mogen rekenen op volledige beschikbaarheid van de betaaldiensten”.

Het European Payments Initiative (EPI)  is een door de Europese Centrale Bank gesteund initiatief voor betalingsintegratie. Het heeft tot doel een pan-Europees betalingssysteem en een interbancair netwerk te creëren dat kan concurreren met Mastercard en Visa. Het zal uiteindelijk nationale Europese betalingssystemen gaan vervangen. Het wordt ondersteund door de Europese Commissie en bestaat momenteel uit twintig grote Europese banken.

Wero

Wero moet de nieuwe standaard worden in betalingen voor Europese consumenten en verkopers bij alle soorten retailtransacties, inclusief in de winkel, online en van persoon tot persoon. De Wero-app zal beschikbaar zijn via de applicaties van de aangesloten banken van EPI en als mobiele applicatie op zowel Android- als iOS-platforms. Momenteel werkt EPI actief aan de lancering van Wero tegen 2024 in België, Frankrijk en Duitsland, gevolgd door Nederland, en streeft ernaar om de komende jaren uit te breiden naar andere landen.

  • Vincent Hoek | 1 november 2023, 20:42

    Goed bewijs dat Nederland het zo lekker doet in de FinTech dat de rest van de EU nu eindelijk aanhaakt bij wat wij hier al zo lang doen. Dus ook een uitstekende reden om als Nederland nog beter te innoveren. Als je doet wat je al deed, dan houdt je wat je al had. Er bestaan meer platforms dan IDEAL en dat kan prima samenwerken. (uiteindelijk is geld ook gewoon data). IDEAL is een Nederlandse standaard voor het uitvoeren van online betalingen, direct vanuit je bankrekening. Veilig en makkelijk in het gebruik. Een verfijnde economie heeft juist behoefte aan meer omvattende platforms, voor bijvoorbeeld omnichannel banking, dat meer dan alleen betalingen ondersteunt en ook nieuwe diensten. Denk aan Real Time Payment na een Proof of Work trigger in een Smart Contract (if this, than that) wat 30 tot 60 dagen betaaltermijnen tot het verleden zou laten behoren. En natuurlijk tokenisatie, wat nog extra beveiliging biedt door gevoelige data te vervangen door unieke identificatie symbolen om de data te beschermen tegen toegang door onbevoegden. Handig bijvoorbeeld om witwassen in de vastgoedsector tegen te gaan, door:

    1) Betere transparantie: door eigendomscertificaten te tokeniseren, kan de herkomst van de middelen beter worden gevolgd. Elke transactie wordt opgeslagen op een blockchain, waardoor een onveranderlijk record ontstaat. Dit maakt het voor autoriteiten gemakkelijker om de geldstromen te volgen.

    2) Verbeterde KYC (Know Your Customer) procedures: Bij het tokeniseren van vastgoed kan de identiteit van de koper en verkoper beter worden gecontroleerd. Dit maakt het voor criminelen moeilijk om onopgemerkt te blijven.

    3) Fractioneel eigendom: Tokenisatie maakt het mogelijk om eigendommen op te splitsen in kleinere eenheden, waardoor meer mensen kunnen investeren. Dit kan het moeilijker maken voor witwassers om grote sommen geld zonder opgemerkt te worden door het systeem te sluizen.

    Tijd voor Nederland om in te zetten op Real Time Payment, Omnichannel bankieren en tokenisatie,
    als extra laag van transparantie en beveiliging die bijdragen aan het ontmoedigen en opsporen financiële malversaties die uiteindelijk ten koste gaan aan Vertrouwen in een dataficerende economie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren