Persbericht

Nederlandse ambtenaar mede-voorzitter ODF-werkgroep

Jos van den Oever is onlangs verkozen tot mede-voorzitter van het "technisch comité van het Open Document Format binnen OASIS":https://www.oasis-open.org/committees/tc_home.php?wg_abbrev=office, het standaardisatielichaam dat de belangrijkste standaarden op het gebied van interoperabiliteit van officetoepassingen vastlegt.

Nederland heeft hiermee een regierol in het beheer van de belangrijkste standaard voor tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. Het voorzitterschap van Van den Oever wordt gefinancierd door Logius, de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Logius wordt daarvoor ook lid van OASIS.

Als technisch expert, architect en software engineer, wordt Van den Oever alom geroemd om zijn brede expertise in het veld. Hij maakt sinds 2006 deel uit van de ODF technische commissie. Van den Oever heeft aan een scala van ODF producten meegewerkt, o.a. Calligra, WebODF, en de publicatiestraat waarin de Nederlandse overheid haar documenten publiceert als PDF, HTML en ODT.

Jos: De overheid is in Nederland de grootste producent van documenten. Ze heeft er een groot belang bij dat haar documenten inhoudelijk, maar ook technisch van hoge kwaliteit zijn. Dat gaat alleen met een kwalitatief goede standaard. Nederland neemt nu het initiatief om vanuit de vraagkant de kwaliteit van de standaard te waarborgen.

Van den Oever is, als onderdeel van het werk aan de standaard, actief in het in kaart brengen hoe goed softwareleveranciers de standaard implementeren. De standaard moet zo duidelijk en eenduidig zijn dat marktpartijen eenvoudig vernieuwende producten kunnen maken op basis van ODF.”

Wij zijn blij dat we het voorzitterschap van Jos mogelijk hebben kunnen maken, zegt Steven Luitjens, directeur van Logius. De overheid investeert bewust in het beheer van het ODF bestandsformaat omdat we als overheid ook belang hebben bij een breed gebruik van open en toegankelijke standaarden.

Over ODF

Het Open Document Format is een open standaard voor het bewaren en/of uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. OpenDocument is sinds 11 november 2006 een officieel door de ISO gepubliceerde standaard. De Nederlandse overheid heeft de ODF-standaard in 2008 op de lijst van verplichte open standaarden gezet.

ODF Plugfest The Hague

Op 15 en 16 september 2015 is Nederland gastheer voor het internationale ODF Plugfest. Jos van den Oever en andere internationale sprekers lichten hier hun strategie voor office producten toe. Inschrijven kan nog via http://odfplugfest.org/2015-thehague

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren