‘Nederlandse Digitaliseringsstrategie staat of valt met middelen’
Op maandag 11 november staat de digitaliseringsbegroting op de agenda van de Tweede Kamer. Omdat dit meerdere departementen betreft, gaat het wetgevingsoverleg over de begrotingen van de ministeries van BZK, J&V en EZ, voor zover ze betrekking hebben op digitalisering. De decentrale overheden waarschuwen dat er meer geld nodig is om de Nederlandse digitaliseringsstrategie (NDS) te laten slagen.
Nederlandse digitaliseringsstrategie
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) laat in een brief weten wat er op het spel staat voor provincies, gemeenten en waterschappen. De staatssecretaris van digitalisering, Zsolt Szabó, werkt momenteel de Nederlandse digitaliseringsstrategie (NDS) uit. Dat doet hij samen met de ministeries en de andere overheden, die laten weten blij te zijn met de overheidsbrede aanpak. Ze wijzen op drie belangrijke punten.
Standaardisering
Om het digitale Huis van Thorbecke te onderhouden en te vernieuwen, is vergaande standaardisering nodig. Overheden moeten veel meer op dezelfde manier gaan werken, met interoperabele systemen en afspraken over gegevensuitwisseling. ‘Om dit te realiseren is een robuuste governance met een overheidsbrede politiek-bestuurlijke regietafel noodzakelijk, waarbinnen overheidsbrede afspraken gemaakt en bindende besluiten genomen kunnen worden,’ aldus het IPO.
Planmatige aanpak
Daarnaast komt er een veelheid aan Europese wet- en regelgeving met betrekking tot digitalisering op de overheden af, die in samenhang moet worden bezien. De decentrale overheden vragen om een planmatige aanpak van de implementatie van het wetgevingspakket, met voldoende geld voor de uitvoering. ‘Momenteel is de bekostiging van de uitvoering van EU-wetgeving niet toereikend.’
Meer middelen nodig
De uitvoerbaarheid van NDS staat of valt met voldoende middelen, stellen de briefschrijvers onomwonden. Op de begroting is niet genoeg geld gereserveerd, het moet allemaal komen uit middelen voor lopende digitaliseringsagenda’s. Dat zet niet alleen de uitvoerbaarheid van de Europese wetgeving onder druk, schrijven ze, maar ook bijvoorbeeld het succes van datagedreven werken en een verantwoorde inzet van AI.
Lees ook: