AI sneller, veiliger en makkelijker implementeren
Nu steeds meer Nederlandse organisaties de kracht van AI-assistenten en chatbots inzien, rijst de vraag: hoe zorg je als organisatie voor een verantwoorde AI-implementatie? Deense publieke en private organisaties geven hier invulling aan door het bundelen van hun kennis en ervaring, om zo de implementatie van AI-assistenten sneller, veiliger en makkelijker te maken voor organisaties in heel Europa.
Onder de vlag van Dansk Industri, dé brancheorganisatie voor publiek-private samenwerkingen in Denemarken, hebben vijftien organisaties de handen ineengeslagen en kennis gebundeld in de vorm van een AI whitepaper. Onder de partijen die samenwerken, bevinden zich onder andere Deense banken en publieke dienstverleners, diverse IT-bedrijven zoals Netcompany en Microsoft, en het advocatenkantoor Poul Schmith/Kammeradvokaten. In het whitepaper worden negen concrete stappen gepresenteerd om AI-assistenten op een verantwoorde en effectieve manier toe te passen in organisaties binnen alle sectoren. Het startschot van dit initiatief werd in november gegeven in Kopenhagen, in aanwezigheid van de Deense minister van Digitale Zaken, Caroline Stage Olsen.
Implementatie binnen juridische kaders
Het in acht nemen van juridische kaders speelt een grote rol binnen het whitepaper. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op hoe de implementatie van AI binnen de AVG en de AI-verordening van de Europese Unie kan worden uitgevoerd. Concrete stappen die verder van belang zijn voor een veilige en verantwoorde AI implementatie zijn:
- Het definiëren van de use case en duidelijke kaders wat AI wel of niet in de organisatie oppakt (3.1 en 3.5).
- Het opzetten van een gestructureerd kwaliteitsborgingsproces (3.6).
- Het meten en opslaan van relevante data over het gebruik van de AI-assistent (3.7).
Lessen voor Nederland
Nederland is al goed op weg met het implementeren van AI in de publieke sector. Recent werd duidelijk dat de meerderheid van de Nederlandse overheidsinstanties hier inmiddels al mee bezig is. Desondanks gaf de Rekenkamer onlangs aan dat de risico’s van deze implementaties niet voldoende in kaart zijn gebracht of zelfs worden onderschat. Hierbij kun je denken aan privacy-schendingen, onduidelijkheid over het doel van het AI gebruik en gebrekkige vastlegging in het algoritmeregister. Een gestructureerde aanpak zoals aangedragen wordt in het whitepaper, kan hierin ondersteuning bieden.
Meedoen
Het whitepaper is een levend document. Inmiddels hebben organisaties uit verschillende sectoren waardevolle addenda toegevoegd, waardoor het een breed gedragen stuk is geworden in Denemarken en in Europa. Organisaties uit alle sectoren in heel Europa worden uitgenodigd om input te leveren en bij te dragen aan de handvatten die het whitepaper biedt. Door AI verantwoord toe te passen, kunnen we gezamenlijk de verantwoorde digitalisering van Europa in goede banen leiden.
Benieuwd naar het document? Je kunt hier de whitepaper downloaden.