Data en ai
Nieuws

Nieuw wetgevingsbeleid: IT en algoritmes worden sneller in traject meegenomen

Beleidsmakers, wetgevingsjuristen en uitvoerders krijgen voortaan te maken met nieuw wetgevingsbeleid. Een handreiking waarin diverse methodes zijn uitgewerkt moet ervoor zorgen dat de vertaling van nieuwe wetgeving naar IT en algoritmes voortaan sneller gemaakt wordt.

De nieuwe handreiking is een uitvoering van de motie Veldhoen (GroenLinks-PvdA), schrijft demissionair staatsecretaris Alexandra van Huffelen in een verzamelbrief AI en algoritmes. Veldhoen verzocht de regering een nieuwe werkwijze van het wetgevingsproces te onderzoeken waarbij in geval van wetgeving die met behulp van algoritmes wordt uitgevoerd, de kaders door de wetgever zelf worden uitgeschreven. Zo worden ze onderdeel van de parlementaire behandeling.

“De handreiking is bedoeld om een multidisciplinaire samenwerking van beleidsmakers, wetgevingsjuristen en uitvoerders te faciliteren bij het ontwikkelen van wetgeving die kan worden gecontroleerd en verantwoord kan worden uitgevoerd”, schrijft Van Huffelen.

Voldoende technologiekennis

Het kabinet vindt het volgens haar belangrijk om ervoor te zorgen dat bij nieuwe wet- en regelgeving al in een heel vroegtijdig stadium de vertaling in de uitvoering wordt meegenomen. “In dit geval de uitvoering in IT en in algoritmes. Dat we ervoor zorgen dat de mensen die de wetten maken, voldoende technologiekennis hebben om te zien wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes die erin zitten.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren