NLdigital waarschuwt voor vertrek internationaal IT-talent in verkiezingsmanifest

De digitale sector luidt de noodklok richting de verkiezingen van 2025. In een nieuw manifest roept branchevereniging NLdigital, die 600 techbedrijven vertegenwoordigt, het toekomstige kabinet op om digitalisering tot absolute topprioriteit te maken. ‘De tijd van praten is voorbij. Nederland moet aan de slag, anders verarmen we’, stelt de organisatie.
Volgens NLdigital groeit de digitale sector harder dan elke andere bedrijfstak en is ze inmiddels goed voor zes procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Toch dreigt Nederland achterop te raken. Het ondernemersklimaat voor techbedrijven is verslechterd, waarschuwt het manifest, en internationale talenten wijken uit naar landen die innovatie meer ruimte geven.
Ondernemersklimaat & Digitale vaardigheden
Het document schetst twee hoofdlijnen: herstel van het ondernemersklimaat én massale investeringen in digitale vaardigheden. Zo moet Nederland weer aantrekkelijk worden voor kenniswerkers, mogen Europese regels niet ‘extra streng’ worden ingevoerd en moeten succesvolle fiscale regelingen, zoals de 30%-regeling voor kennismigranten, behouden blijven. NLdigital pleit daarnaast voor een minister voor Digitale Economie en Innovatie, die zich exclusief richt op de concurrentiekracht van de sector.
Tegelijkertijd dringt de organisatie aan op een ongekende investeringsgolf in digitale vaardigheden. ‘In 2030 dreigt een tekort van 1,4 miljoen arbeidskrachten. We moeten met minder mensen meer doen. Digitalisering is de enige weg vooruit’, aldus het manifest. Digitale geletterdheid moet een basisrecht worden in het onderwijs, terwijl werkenden via een nationaal omscholingsprogramma AI-vaardig gemaakt moeten worden.
Digitale infrastructuur
Ook de digitale infrastructuur moet op de schop. Netcongestie, gebrekkige datacapaciteit en trage uitrol van 5G en glasvezel dreigen de groei van de digitale economie te belemmeren. Gemeenten die datacenters weren zouden volgens NLdigital de verkeerde keuze maken: deze zijn juist nodig voor een toekomstbestendige economie, mits ze slim gekoppeld worden aan duurzame energie.
Verder krijgt de overheid zelf een veeg uit de pan. De digitale dienstverlening is versnipperd en traag. NLdigital wil een radicale modernisering: één digitaal loket voor burgers en bedrijven, interoperabele standaarden en AI-ondersteuning om verouderde systemen te vervangen.
‘Digitalisering is geen IT-project, maar een productiviteitssprong die onze welvaart veiligstelt’, benadrukt NLdigital. Het manifest eindigt met een duidelijke boodschap: als Nederland de kansen van de AI-economie wil benutten, moet het volgende kabinet meteen doorpakken.
Lees meer: