Het lijkt er op dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw uitgesteld gaat worden. De start van de wet staat nu nog gepland voor 1 januari 2022, maar minister Ollongren houdt rekening met nog eens een half jaar vertraging. Het technische systeem is nog niet op orde. Ze noemt twee alternatieve invoeringsdata: 1 april of 1 juli 2022.
Beeld: Shutterstock
In een brief aan de Tweede Kamer zinspeelt zij voor het eerst openlijk op nieuw uitstel, naar 1 april of 1 juli 2022.
Vorige week sprak de minister met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en de Unie van Waterschappen over de voortgang van de voorbereidingen van Omgevingswet. Tijdens dit bestuurlijk overleg is geconstateerd dat het beoogde traject dat moet leiden tot inwerkingtreding per 1 januari 2022 niet haalbaar is. Er is onder meer nog onvoldoende zicht of geplande tijdelijke alternatieven voor het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) beschikbaar zijn. Het ontbreken daarvan mag de noodzakelijke woningbouw niet in de weg zetten. Ook lopen de voorbereidingskosten voor met name de gemeenten hoog op. Toegezegde budgetten van het ministerie zijn op.
Ook steeds meer gemeenten geven aan niet op tijd klaar te kunnen zijn voor 1 januari 2022. Dat blijkt uit de door Ollongren naar de Kamer meegestuurde monitor invoering Omgevingswet. Slechts 20 procent van de gemeenten heeft er vertrouwen in dat ze met de huidige aanpak en inspanningen op tijd klaar zijn. Grote gemeenten gaven in een gesprek met de minister aan dat ze er weinig vertrouwen in hebben. NRC Handelsblad heeft een interne notitie van de gemeente Amsterdam in bezit, waarin staat dat een test met de Omgevingswet dermate onder de maat was “dat aan de meest minimale vereisten niet wordt voldaan”.
Er was onder meer nog onvoldoende zicht of geplande tijdelijke alternatieven voor het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) beschikbaar zijn. Het ontbreken daarvan mag de noodzakelijke woningbouw niet in de weg zetten. Bij een volgend bestuurlijk overleg, half mei, wordt daar verder over gesproken.
De Eerste Kamer moet nog instemmen met de invoering op 1 januari. Ook in de senaat is weinig enthousiasme, vanwege de aanhoudende problemen met de ICT en de geldzorgen van de gemeenten.