Wat kunnen we leren bij de bestrijding van het coronavirus van de parellellen tussen de offline en de online wereld?
Kunnen we in deze tijden van corona iets leren van de virusbestrijding in de online wereld?
Net als zoveel mensen werk ik nu volledig vanuit huis. Met zes kinderen in huis is dat even wennen en het is zoeken naar een rustige plek om dit blog te schrijven, maar het is gelukt: ik zit op zolder. Terwijl beneden iedereen in een nieuw ritme komt van thuis werken en leren, vraag ik mij hier af of we misschien iets kunnen leren van hoe het in de online wereld gaat als het aankomt op virusbestrijding.
De werkelijkheid kwam vorige week bij iedereen en dus ook bij ons, hard binnen. Voor mij persoonlijk, want ik was aan het trainen voor de marathon in Rotterdam en die is afgelast. Voor VNG Realisatie, want ons jaarlijkse congres gaat niet door. We werkten allemaal hard aan de voorbereiding voor wat dit jaar het Festival van de Uitvoering zou worden, op 15 april in Utrecht. Het thema was de onlife wereld, waarin online en offline in elkaar vervloeien, en wat deze betekent voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.
Het festival gaat niet door, maar het thema lijkt actueler dan ooit. Ineens zijn we volledig aangewezen op online middelen om ons werk te kunnen blijven doen: digitale vergaderkanalen en samenwerkingsmogelijkheden worden volop gebruikt. In de offline wereld waart een virus rond, maar dankzij deze middelen in de online wereld kunnen we elkaar blijven ontmoeten. Van dat virus hebben we in de online wereld gelukkig geen last.
De online wereld is echter niet virusvrij. Ook in die wereld is er een ware wapenwedloop gaande in de strijd tegen virussen en andere digitale ellende. Met andere benamingen en andere instituten, maar de maatregelen vertonen wel overeenkomsten. We hebben begin dit jaar zelfs even een digitale lockdown gehad, toen wegens een beveiligingslek Citrix-systemen werden uitgeschakeld en veel mensen niet meer vanaf afstand konden werken. Het isoleren van een virus door besmette systemen af te koppelen van het netwerk, lijkt op quarantainemaatregelen die in de offline wereld worden genomen.
Zijn er meer parellellen tussen de virusbestrijding in de offline en de online wereld? En kunnen we daar wat van leren bij de bestrijding van het coronavirus? Ik ben benieuwd hoe de lezers van iBestuur dat zien. Wilt u mij dat in de reacties onder dit blog laten weten? Het zou toch mooi zijn als we meer van beide werelden kunnen combineren om deze crisis te lijf te gaan. Zodat ik mijn volgende blog hopelijk weer vanuit ons kantoor de Willemshof kan schrijven en niet meer op zolder. Alhoewel dit ook wel iets heeft, we hebben best een mooie zolder.
Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie