Govroam* is de netwerkdienst waarmee medewerkers van de overheid veilig op internet kunnen inloggen. Sinds de start in 2015 zijn circa 300 partijen uit de publieke sector aangesloten, waaronder 165 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Begin mei sloot ook de gemeente Rotterdam aan.
Dat Rotterdam aansloot op govroam, was de uitkomst van een optelsom. “Wij signaleren dat er vanuit onze gemeente steeds meer extern wordt samengewerkt en dat er (ook via VNG-projecten) met andere gemeenten vaker medewerkers worden uitgewisseld of bij ons op bezoek komen.” De woorden zijn afkomstig van Els Mitek, progammamanager Generieke ICT bij de gemeente Rotterdam. “Wij hadden al een eigen, veilig gastnetwerk voor bezoekers. We willen het onze externe collega’s makkelijker maken hier te komen werken. Dat geldt ook voor onze eigen medewerkers die elders werken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat wij ook aansluiten bij de ontwikkelingen die binnen VNG aangeraden worden, zoals het landelijk delen en het uitbreiden van de digitale dienstverlening. Als G4-gemeente hebben wij daar ook een voorbeeldfunctie in.”
Wat betreft Mitek is de meerwaarde van govroam het besparen van tijd. “Bezoekers van andere organisaties die aangesloten zijn bij govroam, hoeven nu geen bezoekersaccount meer aan te maken, maar kunnen direct online. Normaliter is dat een proces dat veel handelingen kent: er moet een melding worden gemaakt bij de servicesdesk, er moet een code worden aangemaakt en die code moet worden gemaild of geprint. Het inloggen op govroam scheelt veel tijd. Ik kan mij voorstellen dat mensen die veel op verschillende locaties werken, alleen nog maar govroam willen gebruiken.”
Aansluiting
Het aansluiten op govroam verliep bij de gemeente Rotterdam niet gelijk van een leien dakje. “Wij zijn in november 2018 gestart en bij de interne pentest (penetratie en security test) liepen we tegen issues aan die te maken hadden met onze eigen wifi-infrastructuur. Na diverse aanpassingen in onze IT-infrastructuur zijn we in januari van voren af aan begonnen en uiteindelijk is het allemaal gelukt”, aldus Mitek, die ook heeft ervaren dat de handleiding van govroam niet helemaal paste bij de situatie in Rotterdam. “Dat heeft ertoe geleid dat we een eigen handleiding hebben gemaakt. Dat heeft geholpen. Inmiddels loopt het aantal gebruikers van govroam op onze locaties op. Waren er op de eerste dag dertig mensen die gebruikmaakten van govroam, inmiddels zijn er dagelijks circa honderd tot honderddertig mensen op onze locaties die gebruikmaken van govroam.”
Op dit moment wordt govroam op zes locaties van de gemeente gebruikt. Els Mitek verwacht dat het ook naar andere locaties wordt uitgerold en hoopt in het algemeen dat govroam binnen gemeenten nog meer gaat landen. “De vraag is dan wel wat op termijn te doen met de eigen wifi-infrastructuur? Wil je dat in stand houden voor je interne medewerkers? Of ga je op termijn over naar één netwerk: govroam. Dat is een onderwerp dat we zullen moeten gaan bespreken.”
- Govroam maakt deel uit van de ontwikkeling van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). Govroam is uitsluitend voor gebruikers in de publieke sector.