Overheid en bedrijfsleven starten project Melissa tegen ransomware-aanvallen
Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen gaan samenwerken om ransomwarecriminaliteit tegen te gaan. Tijdens One Conference in Den Haag werd het samenwerkingsconvenant ‘Melissa’ ondertekend.
Het samenwerkingsverband houdt in dat de partijen op structurele basis informatie met elkaar uitwisselen en actuele ontwikkelingen frequenter delen en bespreken. In het convenant ‘Melissa’ zijn de juridische, organisatorische en technische afspraken van dit samenwerkingsverband vastgelegd.
Met het convenant kan verder gebouwd worden aan de operationele samenwerking tussen de publiek-private partijen. Petra Oldengarm, directeur bij Cyberveilig Nederland, is trots op de samenwerking. “Met dit convenant kunnen we nu ook echt structureel gaan samenwerken en informatie delen.”
De samenwerking is in 2021 al gestart en leidde eerder tot succesvolle operaties als Deadbolt, Genesis Market en recentelijk operatie Qakbot. Ook zijn er op tactisch gebied resultaten behaald zoals het maken en delen van statistieken over bijvoorbeeld ransomwareaanvallen, gepubliceerde whitepapers Exfiltratie v3.0 en Ransomware en best practices.
Ransomwareaanvallen kunnen onze maatschappij ontwrichten: bedrijven worden platgelegd, ziekenhuizen kunnen geen zorg meer verlenen, belangrijke persoonsgegevens worden gestolen van gemeenten of andere organisaties. Deze gestolen data kunnen worden verkocht of gebruikt voor andere vormen van (cyber)criminaliteit, zoals identiteitsdiefstal. Bovendien kan onze nationale veiligheid in gevaar komen als vitale systemen dreigen uit te vallen. Denk daarbij aan de toegang tot drinkwater, elektriciteit, internet en betalingsverkeer die van essentieel belang zijn voor het dagelijks leven van de meeste mensen in Nederland.