Overheidsorganisaties moeten ‘logging’ goed inrichten
Om te voorkomen dat informatie kan ‘lekken’ moeten overheidsorganisaties digitaal vastleggen wie wanneer toegang vraagt tot welke bestanden met gevoelige informatie. Dat is niet overal al goed geregeld.
Arthur van Baaren, algemeen directeur van de Rijksrecherche, vertelt in een interview met NRC over het gevaar voor corruptie als ‘logging’ niet goed geregeld is. Het omkopen van ambtenaren is een verdienmodel geworden, stelt hij. Zo waren er bijvoorbeeld ambtenaren die paspoorten op bestellingen leverden aan criminelen. Eind vorig jaar werd een voormalig ambtenaar van de gemeente Den Haag hier bijvoorbeeld voor veroordeeld. “Als een organisatie die logging niet op orde heeft, bemoeilijkt dat het onderzoek naar het lekken van informatie, zo bleek uit het onderzoek naar de betrokken belastingambtenaar. Ook hier geldt dat de Belastingdienst niet de enige organisatie is met dit probleem”, zo vertelt Van Baaren.
Bewustwording met signalenkaart
De bevindingen van de Rijksrecherche rondom de belastingambtenaar zijn hard aangekomen, vertelt Van Baaren. “Er wordt ook heel hard gewerkt aan de problemen die wij hebben geconstateerd. Meer in het algemeen is het van belang dat overheidsdiensten zich bewust zijn van het feit dat ogenschijnlijk onschuldige informatie voor criminelen van grote waarde kan zijn.”
De Rijksrecherche heeft inmiddels een signalenkaart ontwikkeld waarin wordt aangegeven wat gedaan kan worden om corruptie te voorkomen. ‘Logging’ kan in sommige gevallen sluw omzeild worden, ook door hackers die zich onrechtmatige toegang tot systemen hebben verschaft.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect