Gemeenten werken gezamenlijk aan de Plus 1-gemeente, een virtuele gemeente die wordt opgebouwd rondom thema's. Wat als dat nu doorgroeit naar een Plus 1-overheid?
Gemeenten gaan meer gezamenlijk optrekken en hun werk slimmer doen. Maar wàt gaan ze precies doen? Dat streefbeeld krijgt de komende tijd concreet vorm met de Plus 1-gemeente. Wat zou het mooi zijn als dat doorgroeit naar een Plus 1-overheid.
In mijn vorige blog betoogde ik dat tot in detail uitgewerkte visies en blauwdrukken niet meer passen in deze tijd. Want als zo’n visie na lang overleg met alle belanghebbenden eindelijk klaar is, dan is de wereld alweer veranderd. Dat wil niet zeggen dat je geen overkoepelend verhaal nodig hebt. Alle energie die nu loskomt bij gemeenten om dingen samen en slimmer aan te pakken, moet immers wel gericht worden. Een visie wil ik het niet noemen, maar we hebben wel een streefbeeld of een rode draad nodig.
De Plus 1-gemeente kan dat streefbeeld worden. Het is een concept, een virtuele gemeente die vanaf de grond wordt opgebouwd rondom een aantal uitgangspunten. Bijvoorbeeld dat de dienstverlening is georganiseerd vanuit de behoefte van inwoners en ondernemers. En dat gemeenten samen doen wat samen kan. De komende maanden worden meer uitgangspunten vastgesteld. Niet in een blauwdruk, maar in een gezamenlijk verhaal op een beperkt aantal thema’s. Zoals datagedreven werken, dienstverlening, informatievoorziening, basisprocessen en innovatie. Met als centrale vraag: wat is nodig en hoe gaan gemeenten dat realiseren?
De Plus 1-gemeente geeft de globale uitgangspunten, die per thema worden uitgewerkt. Het zijn gezamenlijke afspraken, bijvoorbeeld dat wat aan informatievoorziening voor en door gemeenten wordt ontwikkeld leveranciersonafhankelijk is. Dat collectief ontwikkelde voorzieningen voor iedereen beschikbaar komen, misschien wel in een gemeentecloud. Dat we bij het vormgeven van de basisprocessen voor de Omgevingswet uitgaan van de klantreizen die inmiddels in beeld zijn gebracht. Dat bij datagedreven werken een data-architectuur wordt gebruikt, waarin is vastgelegd hoe we met data omgaan en hoe de archivering is geregeld.
Dit is waar gemeenten nu mee bezig zijn. Ik zou het erg mooi vinden als we deze gezamenlijke aanpak doorvertalen naar de gehele overheid. Dat we niet alleen bouwen aan een Plus 1-gemeente, maar uiteindelijk aan een Plus 1-overheid. Met één streefbeeld, één overkoepelend verhaal met kaders en prioritering, waar we als héle overheid naartoe werken. Dat lijkt mij een mooie opdracht voor het nieuwe kabinet.
Digicommissaris Bas Eenhoorn pleit in zijn blog op iBestuur voor een bewindspersoon voor informatievoorziening. Het bouwen aan een Plus 1-overheid lijkt mij een uitgelezen taak voor deze nieuwe bewindspersoon.
Ingrid Hoogstrate is waarnemend directeur van Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), onderdeel van VNG. (Tekening: J. P. Oelen)
Grip op privacy en Grip op SecureSoftwareDevelopment hebben al bewezen prima producten te zijn om in control te komen met privacy en veilige software. En een heldere aansturing van leveranciers.
Hergebruik van overheidsmiddelen passen prima in plus-1 overheid en samen organiseren door het delen van kennis en kunde.
Het endorsen van deze produkten helpt in het adopteren en toepassen van deze standaards.
alvast bedankt
m.vr.gr.
Ad Kint
tel. 06-52464200
@ Ad Kint, Ik begrijp helemaal niets van wat je wilt zeggen. Probeer het nog eens in wat eenvoudiger taal graag.
@ Ingrid Hoogstrate
Ingrid, pas nu toch op dat we niet opnieuw verzuipen in zaken die voor de hele overheid moeten gaan gelden. Beperk je nou tot iets wat behapbaar en realiseerbaar is. Samenwerking tussen een aantal buurgemeenten zou al heel mooi zijn. Dat juich ik ook van harte toe! Als je het te ambitieus insteekt (lees overheidsbreed)ga je kopje onder in de complexiteit en verandert er niets. En dat moeten we nou juist niet hebben is mijn overtuiging. Plus 1 gemeente is top, plus 1 overheid een zekere flop.