Data en ai
Nieuws

Politiekorpsen in de EU mogen straks meer data automatisch uitwisselen

Ook mugshots en politierapporten mogen onder de nieuwe wet gedeeld worden. | Beeld: Shutterstock

De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een voorlopig akkoord bereikt over de Prüm II-verordening. Hiermee wordt het mogelijk om meer soorten data tussen verschillende politiekorpsen automatisch uit te wisselen.

Volgens het Verdrag van Prüm (2005) mogen dna-gegevens, vingerafdrukken en registratiegegevens van voertuigen uitgewisseld worden met andere EU-landen. Het aantal categorieën wordt nu uitgebreid met mugshots (foto’s die worden genomen van het gezicht van een persoon die is gearresteerd door de politie) of biometrische foto’s van verdachten of veroordeelde criminelen. Deze foto’s kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het automatisch vergelijken van gezichten. Ook politierapporten mogen onder de nieuwe wet gedeeld worden.

Verplichte screening nationale databases

Het de bedoeling dat er een centrale router wordt opgezet waarmee het verbinden van de databases van de verschillende lidstaten wordt vereenvoudigd. Voor het geautomatiseerd doorzoeken en uitwisselen van internationale politiegegevens wordt een European Police Records Index System opgezet.

Op initiatief van Paul Tang (Progressieve Alliantie) komt er een verplichte screening van nationale databases voordat ze verbonden worden aan deze router.

Goedkeuring nodig van lidstaten

Onder de nieuwe wetgeving krijgt ook Europol toegang tot de nationale databases om informatie te controleren. Overigens mogen deze gegevens alleen vergeleken worden voor het oplossen van misdrijven waar een gevangenisstraf van minimaal een jaar op staat. Deze overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de lidstaten. Pas daarna wordt de verordening officieel aangenomen door de Europese Raad en het Europees Parlement.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren