Overheid in transitie
Nieuws

Preview iBestuur Magazine #51: Balans bewaken tussen veiligheid en vrijheid

Cover iBestuur #51 | Beeld: Shutterstock/iBestuur

Eind juni ligt het 51e nummer van iBestuur Magazine weer op de mat of in uw mailbox. Twee belangrijke thema’s lopen als een rode draad door het nummer: de afweging tussen veiligheid en vrijheid c.q. privacy en de relatie tussen overheden en bedrijven. Verder maken we nader kennis met politici die zich in het Europarlement met digitale zaken gaan bezighouden en kijken we vooruit naar het iBestuur Congres 2024 dat 11 september plaatsvindt.

Criminaliteitsbestrijding en privacy

Onze redacteur Marjolein van Trigt sprak met Theo van der Plas, sinds dit jaar beleidsdirecteur Digitale Transformatie bij de politie, over het politiewerk te midden van technologische innovaties en de praktijk van de operatie. Ethische afwegingen zijn hierbij van groot belang. De inzet van AI, robotica en sensoren kunnen de politie uitstekend ondersteunen in haar werk, maar dat moet volgens hem zeer zorgvuldig gebeuren. Toch blijft de privacywetgeving een bron van spanning. “We zouden data graag wat rijker delen met andere partijen.”

We gaan wat dieper op de thematiek in met een artikel over de botsing tussen criminaliteitsbestrijding en privacy. Peter Olsthoorn sprak o.a. met Peter de Kock, professor Data science in Crime & Safety in Tilburg en Ard van der Tuuk (PvdA), burgemeester van de Groningse gemeente Westerkwartier. Een zeer actueel onderwerp omdat juist deze weken in de Eerste Kamer een besluit moet gaat vallen over de Wet Gegevensbescherming Samenwerkingsverbanden (WGS). Zoals het er nu naar uitziet, volgt de stemming op 18 juni in de Eerste Kamer.

Markt en Overheid

Het thema Markt en Overheid pakken we in dit nummer heel concreet op. Diverse overheidsorganisaties oriënteren zich op de mogelijkheden die AI kan bieden om hun inkoopprocessen efficiënter en  innovatiever te maken. Wordt AI een gamechanger in de inkoopmarkt? Heleen Hupkens sprak met een aantal experts en constateert dat voorzichtigheid voorlopig nog geboden is. De technologie is er, maar de data zijn er nog niet aan toe. En Sjoerd Hartholt dook in de wereld van softwarelicenties die de overheid vele miljoenen kosten, maar nu ook vooral een veiligheidskwestie worden. Voorzitter Forum Standaardisatie. Larissa Zegveld, pleit nog eens voor het meenemen van open standaarden bij ICT-aanbestedingen, want dat gebeurt nog te weinig: ‘Het tempo moet omhoog’.

Digitale soevereiniteit

Op initiatief van Barbara Kathmann vindt er in de Tweede Kamer een plenair debat plaats over de uitbesteding van ICT aan Amerikaanse techbedrijven. Het ministerie van BZK is een strategische verkenning gestart naar digitale soevereiniteit. Maar hoe soeverein willen en/of kunnen we eigenlijk zijn? iBestuur vroeg het aan cybersecurity-ondernemer Bert Hubert, TNO-onderzoeker Matthijs Punter en Claire Stolwijk, en Ot van Daalen, advocaat en assistent-professor aan de UVA.

Politici in en Europees Parlement

Binnenlands Bestuur en iBestuur namen de kandidatenlijsten van politieke partijen onder de loep. Er bleken teleurstellend weinig IT-experts op kansrijke posities te staan. Vier van hen gaan naar verwachting de komende jaren in Brussel aan de slag: Kim van Sparrentak (GroenLinks), Jeroen Lenaers (CDA), Bart Groothuis (VVD) en Auke Zijlstra (PVV). Wat hebben zij al gerealiseerd in de afgelopen jaren? Hebben we hiermee voldoende kennis en ervaring in het Europees Parlement?

Verder in net nummer:

  • Hoe houden we toezicht op AI? Toezichthouders kiezen voor een pragmatische aanpak.
  • Meer privacy met een datakluis?
  • Naar één nationale agenda voor de digitale overheid?

Vooruitblik naar het iBestuur Congres 2024

Zoals ieder jaar kijken we in juni vooruit naar het iBestuur Congres 2024 dat dit jaar op 11 september plaatsvindt in Houten. Maarten van Zaanen (CJIB) en Wouter Welling (DigiCampus) hameren op de noodzaak om bij de implementatie van technologie een transparante afweging te maken van publieke waarden, liefst samen met burgers.
In het noorden van Nederland is technologie ontwikkeld om AI op beeldmateriaal vanuit de lucht natuurgebieden te monitoren. Hoe zorgen we ervoor dat dit opgeschaald wordt voor landelijke gebruik?
En is wat is de rol van de mens bij cyberveiligheid? Moet je de mens (als zwakke schakel) weerbaarder maken of een zelfsturend systeem aan de knoppen zetten? De meningen verschillen. We spraken met Berry Vetjens (TNO) en Bart Pieters (CIO Rijk).
Tot slot vroegen de partners van het iBestuur Congres om hun gedachten eens te laten gaan over de vraag hoe bedrijven en overheden beter samen kunnen werken om maatschappelijke opgaven aan te pakken. Het resulteerde in maar liefst 11 columns.

 

iBestuur Magazine verschijnt vier maal per jaar. Een abonnement is gratis voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector die betrokken zijn of zich betrokken voelen bij de i-overheid. U kunt kiezen voor een ‘papieren’ of een digitaal abonnement.

Aanmelden voor een (online) abonnement

 

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren