Markt en overheid
Blog

Proactief en in partnerschap

Samenwerking in partnerschap gaat ook over het ondersteunen van de overheid bij het anticiperen op nieuwe wet- en regelgeving. | Beeld: Shutterstock

Hoe kunnen markt en overheid effectiever samenwerken? iBestuur vroeg het de IT-partners van het iBestuurcongres 2024. Volgens Jamila Ouna, directeur New Business Public bij KPN, is wederzijds inzicht in elkaars doelen en bedrijfsvoering van belang. En dat gaat verder dan dezelfde taal spreken.

“Als system integrator werkt KPN in partnerschap met andere IT-bedrijven en overheden, want alleen samen vind je antwoorden op complexe maatschappelijke vraagstukken. Wij komen bij veel verschillende overheden, van de zorg tot gemeenten. We zien dat ze veelal met dezelfde vraagstukken bezig zijn, maar dat niet altijd van elkaar weten. Dan voegt het waarde toe om best practices met elkaar te delen, want daarmee voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt. Zo kunnen we sneller met elkaar tot resultaten komen. Ook in samenwerking met andere IT-partners, die elk met hun eigen specialisatie bijdragen aan oplossingen.

Wat nodig is voor een goede samenwerking, is wederzijds inzicht in elkaars doelen en bedrijfsvoering. Dat gaat verder dan dezelfde taal spreken. Omdat maatschappelijke vraagstukken vaak complex en veelomvattend zijn, is het aan te raden om ze in subdoelen uiteen te zetten, met een duidelijke scope-afbakening. Met heldere doelstellingen en een stappenplan hoe je deze wilt bereiken. Zo houd je de energie erin, blijven de doelen helder, boek je sneller progressie en zorg je ervoor dat alle partners verbonden blijven.

Samenwerking in partnerschap gaat ook over het ondersteunen van de overheid bij het anticiperen op nieuwe wet- en regelgeving. Zoals eIDAS 2.0, die alle lidstaten verplicht om in uiterlijk 2026 voor alle burgers een digitale identiteit aan te bieden. Hiermee kunnen mensen veilig inloggen, zichzelf identificeren en een digitale handtekening zetten. Wij hebben hiervoor de Identity Wallet ontwikkeld, waar we op het iBestuurcongres meer over vertellen.”

Jamila Ouna, directeur New Business Public bij KPN

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren