Data en ai
Nieuws

PVV wil huisvesting datacenters aan gemeenten overlaten

Beeld van datacentrum Middenmeer vanuit de lucht
Datacentrum Middenmeer | Beeld: Shutterstock

De PVV heeft in de Commissie Digitale Zaken het plan om een landelijke duurzaamheidsvisie voor datacenters op te stellen afgewezen. Momenteel bepalen gemeenten waar datacenters worden gehuisvest, maar er ligt al langer een wens om het Rijk criteria en randvoorwaarden op te laten stellen. Als het aan de partij ligt blijven gemeenten aan zet.

In de nieuwe commissie Digitale Zaken werd afgelopen donderdag het thema duurzaamheid & digitalisering besproken. Demissionair minister Adriaansens was door de vorige Commissie gevraagd een plan op te stellen voor duurzame digitalisering, maar zij gaf toen te kennen dit liever over te laten aan het nieuwe kabinet. De voorbereidingen en gesprekken met stakeholders gaan echter gezien het belang van het onderwerp wel door. Alleen nu met een compleet andere samenstelling in de Tweede Kamer.

Geen duurzaamheidsvisie

Tijdens de vergadering bleek dat onder meer Partij voor de Dieren, PvdA, D66 en VVD graag een duurzaamheidsvisie willen laten opstellen waarmee onder meer eisen kunnen worden gesteld aan de vestiging van nieuwe datacenters in Nederland.

De PVV, inmiddels de grootste partij, wil echter geen duurzaamheidsvisie laten ontwikkelen. PVV-Kamerlid Jan Valize vreest voor te veel regeldruk met onder meer tijdrovende rapportages, die ‘bedrijven kapot maken’. Volgens Valize zijn er momenteel al te veel eisen waar bedrijven aan moeten voldoen.

Verontwaardiging

Zijn inbreng leidde tot verontwaardigde reacties van andere commissieleden zijn opstelling ‘een stop op nadenken’ noemden. D66-Kamerlid Joost Sneller stelde dat een duurzaamheidsvisie ook zou kunnen zorgen voor minder regeldruk voor bedrijven en omwonenden van datacenters kan helpen.

Minister Adriaansens gaf tegenover Valize aan dat het zeker niet de bedoeling is om meer regeldruk te creëren. Ze zei te willen onderzoeken of er eisen geformuleerd kunnen worden voor onder meer koeling en waterverbruik bij locatiebepaling van datacenters.

Wel voorwaarden voor hyperscale datacenters

Op dit moment bestaan er al wel voorwaarden vanuit de Rijksoverheid voor datacenters op hyperscale niveau. Dit zijn datacenters van meer dan 10 hectare. ‘Momenteel is het zo geregeld dat gemeenten de locatie van andere datacenters bepalen. Daarbij geldt wel dat datacenters met een terrein tussen 5 en 10 hectare onder het afwegingskader voor grootschalige bedrijfsterreinen vallen, waarover het rijk met provincies een afweging maakt.’

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren