Nieuws

Quarkus nu onderdeel van OpenShift – Java on Steroids!

Met Quarkus wordt het mogelijk sneller en prettiger te ontwikkelen. Daarnaast worden de operationele kosten van applicatiehosting fors lager door de hogere efficiëntie. Tot slot wordt, door beter gebruik van resources, de impact op het milieu veel kleiner. Red Hat levert deze vele malen efficiëntere, cloud-native ontwikkelaars-stack standaard mee met hun containerplatform, OpenShift.

Bij Red Hat geloven we in de toekomst van Java en kijken we voortdurend naar innovatieve technologieën waarmee klanten efficiënter applicaties kunnen bouwen en exploiteren. Voor sommige innovaties geldt dat de belofte zo groot is, dat het bijna niet is voor te stellen hoe de wereld eruit ziet als de technologie breed geïmplementeerd is. Dat geldt zeker ook voor Quarkus, de development stack die zo veel efficiënter is dat applicaties echt milieuvriendelijker, schaalbaarder en gebruiksvriendelijker kunnen worden gehost!

Quarkus is een Kubernetes-native Java stack, getuned voor OpenJDK Hotspot en GraalVM. Bij Red Hat noemen we Quarkus ook wel liefkozend “Java on Steroids”. Ook de slogan (“Supersonic, subatomic”) zegt veel over de beloofde impact van deze stack.

Quarkus is ontworpen om Java te optimaliseren voor cloud native omgevingen (zoals Kubernetes, Serverless/Knative en de Red Hat Kubernetes distributie, OpenShift). Door deze optimalisatie van zowel het framework als de onderliggende Java Virtual Machine, kan Quarkus de operationele kosten significant terugdringen. Het is in korte tijd een belangrijk component geworden, dat daadwerkelijk verandert hoe ontwikkelaars hun werk doen. Daarom hebben we besloten om Quarkus standaard te gaan leveren bij een Red Hat OpenShift abonnement. Hiermee stellen we klanten in staat om een belangrijke stap te zetten richting moderne, cloud-native ontwikkeling en efficiënter gebruik te maken van ons OpenShift platform of soortgelijke Functions as a Service of Container Platform as a Service-oplossingen.

Snelheidswinst bij gebruik van Quarkus ten opzichte van een traditionele cloud native stack.

Quarkus applicaties kunnen worden gecompileerd om te draaien in “native mode”. Onder de motorkap wordt Mandrel, de Red Hat downstream versie van GraalVM, gebruikt om een executeerbare container mee te produceren. Dit betekent dat de uiteindelijke applicatie serverless is, en dus geen resources gebruikt als dat niet nodig is. Dit wordt ook FaaS (Function as a Service) genoemd. Door de extreem snelle starttijden van Quarkus applicaties (zie afbeelding), kan de functie worden opgestart op het moment dat er een gebruiker voor is. Complexe applicaties kunnen bestaan uit meerdere, kleine Quarkus bouwblokken. Dit worden “microservices” genoemd. Met een dergelijke architectuur kunt u doorlopend kleine wijzigingen aanbrengen, zonder dat de applicatie offline gehaald hoeft te worden. A/B testing behoort dan tot de mogelijkheden en de time to market van nieuwe functionaliteiten wordt aanzienlijk korter.

De cijfers spreken voor zich: Quarkus in native mode, met een maximum van 40 gelijktijdige connecties laat een verbetering zijn van tot 38,4% maximum throughput. Tegelijkertijd wordt de maximum response tijd verlaagd met 42,7%, vergeleken met Thorntail. Voor Quarkus in JVM mode is de verbetering van de throughput 136%, en wordt de responstijd met 66,3% verlaagd. Die snelheid brengt – uiteraard – wel een trade-off met zich mee; In JVM mode vraagt het systeem tot 277% meer geheugen. Echter; dit is nog steeds bijna 2x minder dan de geheugen-claim bij het gebruik van een conventionele cloud-native stack (in geval van REST, zie afbeelding). Door slim gebruik te maken van de verschillende opties om Quarkus toe te passen kun je dus de efficiëntie halen waar het echt telt.

Throughput van de verschillende oplossingen bij aantal gelijktijdige verbindingen.

Om vandaag nog een start te maken met Quarkus kunnen uw teams aan de slag met de Migratie Toolkit voor Applicaties. Deze tool, die gebruikt kan worden door consultants, architecten en ontwikkelaars, kan helpen om uw Java code of gecompileerde binaries te beoordelen. De tool biedt inzicht in een breed pallet aan transformatie-paden, die u kunt gebruiken om uw applicaties te moderniseren.

We zijn erg blij met deze fundamentele stap, waarin we nadrukkelijk het belang van onze klanten voorop zetten. Na implementatie van Quarkus zien we mogelijk in eerste instantie een lager gebruik van het OpenShift platform, door te toegenomen efficiëntie. Echter; Vanuit onze overtuiging helpen we klanten liever bij het verhogen van efficiëntie en innovatiesnelheid, zodat u ruimte kunt maken om juist nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen.

Meer weten over Quarkus op Openshift? Bezoek deze pagina: developing in Quarkus on OpenShift.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren