Data en ai

Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) in 7 vragen

Bij actieve openbaarmaking wachten overheden niet op vragen, maar publiceren ze zelf hun openbare informatie. Wanneer ze dat samen organiseren, wint zowel overheid als gebruiker. Dat is precies wat het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) gaat doen. Zeven vragen aan projectleider Jelle Verburg van Kennis en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP).

Beeld: Shutterstock

1 Waarom PLOOI?
“Burgers, bedrijven, journalisten en wetenschappers kunnen overheidsinformatie – beleidsstukken, onderzoeksrapporten, jaarverslagen – vaak lastig vinden. PLOOI biedt hun een betrouwbaar overheidsportaal. De informatie van ministeries, gemeenten, waterschappen, uitvoeringsorganisaties en provincies is dan op één plek op dezelfde manier zichtbaar en vindbaar.”

2 Voor wie is PLOOI bedoeld?
“PLOOI is bedoeld voor wie geïnteresseerd is in overheidsinformatie. We willen het de eindgebruiker zo makkelijk mogelijk maken. Door ze te helpen om te bepalen bij welke overheidsorganisatie ze precies moeten zijn en te voorkomen dat ze op meerdere websites moeten zoeken. Als overheidsorganisatie kun je laten zien wat je in huis hebt aan openbare informatie.”

3 Hoe staat het er nu voor?
“Afgelopen zomer hebben we een pilot gedaan met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, en de gemeenten Utrecht en Tilburg. Heel praktisch: we hebben de functionaliteiten getest die we nodig hebben om live te gaan. De deelnemers waren over het algemeen tevreden, we zetten nu de laatste puntjes op de i.”

4 Wanneer gaat PLOOI open?
“Het is de bedoeling dat we maart 2021 live gaan,
dan kunnen organisaties bij ons terecht met hun informatie. Overheidsorganisaties die al geïnteresseerd zijn om aan te sluiten kunnen vanaf februari 2021 contact opnemen via servicedesk@koop.overheid.nl.”

5 Wat kunnen we zelf alvast doen?
“Je kunt je alvast inlezen in de Wet open overheid. Wat betekent die voor jouw organisatie? Zoek uit wat jullie al openbaar maken en wat nog niet. En wie er in jouw organisatie ook mee bezig zijn. Werk samen en deel jullie kennis.”

6 Is PLOOI verplicht?
“Er is nog geen verplichting om te publiceren via PLOOI. Je kunt PLOOI wel als het mogelijk verplichte register vanuit de Wet open overheid zien. Dat kunnen we natuurlijk veel beter samen oppakken.”

7 Waarom moeten we zeker meedoen?
“Je kunt op veel websites op zoek naar informatie, maar als we het op één centrale plek aanbieden, wordt informatie écht toegankelijk en vindbaar. En PLOOI is natuurlijk van de overheid zelf.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren