“Responsible” Tech
Een serie waar ik een aantal maanden geleden (ja, beetje laat want het liep van 2014-2019) veel plezier aan heb beleefd is Silicon Valley (te zien via HBO Max). In deze comedyserie wordt een groep ontwikkelaars gevolgd die het hopen te gaan maken in Silicon Valley.
In het laatste seizoen gebeurt er iets wat ik belangrijk vind ten aanzien van responsible tech en daarom wil ik het graag even onder uw aandacht brengen. Let op:
🔺🔺Spoiler alert🔺🔺
“Tethics”
Gavin Belson, de CEO van een Google-achtige Big Tech-onderneming, wordt ontslagen maar mist zijn positie als ‘visionair’ in Silicon Valley. Hij lijkt er alles aan te doen om weer in beeld te komen. Hij mag in de media commentaar geven op ontwikkelingen en wat al niet meer. Dé manier om weer in beeld te komen, daar komt hij achter, is om aan “ethiek” te gaan doen en te vertellen wat er allemaal mis is en beter kan. Nu het bedrijf hem de rug toe heeft gekeerd, keert hij hen de rug toe. Het moet allemaal verantwoorder. En zo besluit hij van bedrijf tot bedrijf te gaan met een manifest voor verantwoorde technologie.
De protagonist van de serie, Richard Hendricks, die met zijn start up naam probeert te maken en steeds met Belson in de clinch ligt over van alles en nog wat (licenties, codes, whatsoever) wantrouwt Belson en zijn manifest. Hij gaat op onderzoek uit. Wat blijkt: Belson heeft alle ethische codes van allerlei andere bedrijven gecopy-paste. Inclusief New York Pizza 🍕 🍕 🍕 (als ik het me goed herinner)
Velen ondertekenen (blind) het manifest. Want ja, klinkt goed natuurlijk, verantwoord, en zo.
Weinig integer en weinig oprecht. Het persoonlijke belang van Belson staat voorop. En die andere bedrijven?
Dat zet aan het denken. Bij élke bedrijfskeuze spelen altijd belangen. Welke zijn dat als het gaat om het ‘doen aan ethiek’?