Rijk wordt minder vertrouwd dan gemeenten als het gaat om dataveiligheid
Inwoners hebben het meeste vertrouwen in de dataveiligheid van gemeenten (42 procent), daarna volgen provincies (34 procent) en pas daarna komt de landelijke overheid (30 procent). Het minst vertrouwen hebben ze in de omgang met data door sociale media en webwinkels.
Beeld: Binnenlands Bestuur
Binnenlands Bestuur en I& O Research onderzochten het vertrouwen in overheden als het gaat om de omgang met persoonlijke data. Voor het onderzoek ‘Dataveiligheid’ stelden ze een vragenlijst op die werd ingevuld door 1.191 panelleden, voldoende voor betrouwbare uitspraken op landelijk niveau.
Uit de antwoorden blijkt dat vier op de tien Nederlanders vel vertrouwen heeft in hebben dat gemeenten zorgvuldig met hun data omgaan. Nog eens 4 heeft er niet veel, maar ook niet te weinig vertrouwen in en één op de tien heeft er (heel) weinig vertrouwen in. Het vertrouwen is bij de meeste mensen gelijk gebleven in het afgelopen jaar.
Voor of tegen een datagedreven overheid?
Op basis van de gegeven antwoorden maakt I&O Research onderscheid tussen voor- en tegenstanders van een datagedreven overheid. De voorstanders in het onderzoek zijn mensen die vinden dat de gemeente over voldoende of zelfs te weinig gegevens beschikt én dat de gemeente moet doorgaan met het delen van gegevens, of meer gegevens moet kunnen delen als dit de dienstverlening ten goede komt. Volgens deze definitie is 68 procent voorstander van een datagedreven overheid.
Opvallend: driekwart van de hoogopgeleiden is voor een datagedreven overheid (75 procent), terwijl het aandeel laag- en middelbaar opgeleiden blijft steken op 63 procent. Tegenstanders van een datagedreven overheid zijn inwoners die vinden dat de gemeente over te veel gegevens beschikt én dat gemeenten minder gegevens moeten kunnen delen. Dit is een veel kleinere groep van 9 procent.
Het hele artikel is gepubliceerd in Binnenlands Bestuur Magazine nr. 11