Digitale weerbaarheid
Congres

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur: Toezichthouder als partner

Jasper Nagtegaal is Directeur Digitale Weerbaarheid bij de RDI.

Jasper Nagtegaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) ondernam een treinreis met drie haltes om hun werk toe te lichten. Hij legde uit dat toezichthouder RDI ook onderzoek doet naar interconnectiviteit in de digitale wereld. Drie kernwoorden staan daarbij centraal: beschikbaarheid, betrouwbaarheid en vertrouwen.

Beschikbaarheid

“De samenleving rekent erop dat radiocommunicatie zoals telefoons, portofoons en walkietalkies altijd beschikbaar zijn,” zei Nagtegaal. Recent reisden medewerkers van RDI naar de World Radio Conference in Dubai, waar mondiale afspraken werden gemaakt over het frequentiespectrum.

De RDI wil meer een partner zijn dan een waakhond en gewenst gedrag stimuleren.

Betrouwbaarheid

Nederland telt 1,5 miljoen kilometer aan leidingen en kabels in de grond. Per jaar gaan daar zo’n 1 miljoen graafbewegingen tekeer (dat zijn er ruim 28.000 per dag). Dat levert nogal eens een storing op die RDI het liefst zou voorkomen. Dat kan wanneer de juiste data beschikbaar zijn over wat er onder de grond loopt. “We moeten weten wat de digitale infrastructuur is om haar betrouwbaar te houden,” aldus Nagtegaal.

Vertrouwen

De RDI wil meer een partner zijn dan een waakhond en gewenst gedrag stimuleren. Vertrouwens is essentieel in elke samenwerking en heeft beslist de aandacht van de RDI.

Congres Digitale Infrastructuur

iBestuur organiseerde op 23 november 2023 de tweede editie van het congres Digitale Infrastructuur. RDI Directeur Digitale Weerbaarheid, Jasper Nagtegaal, belichtte de rol van toezichthouder RDI binnen het digitale ecosysteem. Dit artikel is een korte weergave van zijn bijdrage.

Lees HIER meer artikelen naar aanleiding van het congres

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren