Data en ai
Nieuws

Roadmap moet adoptie Privacy Enhancing Technologies versnellen

Beeld: Shutterstock

Het gaat nog niet zo hard met de adoptie van Privacy Enhancing Technologies (PETs). Daarom lanceert Nicpet een roadmap die het makkelijker moet maken om de technologieën te implementeren. Dat is niet alleen een technische kwestie, maar ook een organisatorische uitdaging: het ontbreekt organisaties aan kennis over PETs.

Trage adoptie

Op zich is vrijwel niemand tégen deze technologieën. Informatie delen volgens de principes van dataminimalisatie? Check. Waarde halen uit data en voldoen aan de privacywetgeving? Check? Veilig werken? Check. De dienstverlening aan inwoners en bedrijven verbeteren? Check.  Toch verloopt de adoptie in de praktijk vaak traag.

Volgens het Nationaal Innovatie Centrum Privacy Enhancing Technologies (Nicpet), komt dit door een gebrek aan kennis over hoe PETs zich verhouden tot privacywetgeving en goed bestuur. Ook zijn er organisatorische uitdagingen: de technologieën moeten worden geaccepteerd door organisaties en bij het publiek. Onbekend maakt onbemind.

Op zich is vrijwel niemand tégen deze technologieën.

Roadmap

Om al deze uitdagingen aan te pakken, lanceert Nicpet een roadmap met concrete acties en doelen op verschillende domeinen: praktijk, cultuur en opleiding, technologische ontwikkelingen en privacy. Zo komt er binnen één jaar een PET handboek (een samenvoeging van bestaande handboeken) met daarin richtlijnen en een checklist met stappen om PETS breder in te zetten in de organisatie. Ook komen er webinars, podcasts en een cursus voor management en medewerkers en een jaarlijks terugkerend congres om de kennis over PETS te vergroten.

Gebruiksvriendelijk

Op het gebeid van technologische ontwikkelingen is het doel dat PETs binnen vijf jaar overal gebruiksvriendelijk toepasbaar moeten zijn. Daarvoor wordt onder meer gewerkt aan de schaalbaarheid en efficiëntie van PET-oplossingen en het ontwikkelen van privacy metrieken. Verder behandelt de roadmap de juridische kaders waarbinnen PETs moeten opereren, met een specifieke focus op relevante wetgeving en de rol van toezichthouders in Nederland.

lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren